Jak upéct vepřové koleno se zeleninou a vínem
Jak upéct vepřové koleno se zeleninou a vínem | recept na pečené domácí koleno. Vepřové koleno, aby bylo krásně měkké, vyžaduje delší tepelnou úpravu. Maso obsahuje hodně kolagenu a proto je hodně šťavnaté. Zadní koleno je tučnější a větší než libovější přední, záleží na vás, které si zvolíte, rozhodnete-li se vyzkoušet tento recept. Jídlo jsem ochutnala s rýží, byla to (pro mě) nezvyklá, ale chutná kombinace. Pro konzervativnější strávníky doporučuji raději chléb.
Co je potřeba
- vepřové koleno nasekané na plátky
- 3 sardelky
- 2 cibule
- 100 g celeru
- 2 mrkve
- 500 g konzervovaných rajčat
- 250 ml bílého vína (i víc, podle potřeby)
- sůl
- mletý černý pepř
- citronová kůra
- petrželová nať
- volitelně 2 stroužky česneku
Vepřové koleno nasekejte na kousky i s kůží. Někdy se dostane koupit i balené nasekané, nejjednodušší je nechat si koleno naporcovat od řezníka. Kůži neodstraňujte. Maso osolte a okořeňte pepřem. Lehce ho z obou stran poprašte moukou a krátce opečte na přepuštěném másle. Pak koleno vyjměte a prozatím odložte.
Očištěnou zeleninu pokrájejte na kousky a osmahněte na zbytku ghí po opékání masa. Vraťte do hrnce maso, přidejte plechovku rajčat a trochu vývaru. Maso by nemělo být ponořené v tekutině celé, jen asi do poloviny. Nádobu přikryjte poklicí a při 180°C zvolna asi hodinu a půl pečte. Během pečení maso obracejte. Podle potřeby podlévejte bílým vínem.
Zhruba po hodině a půl přidejte tence okrájenou slupku z jednoho citrónu. Snažte se odstranit co nejvíce bílé části kůry, jídlo by mohlo být hořké. Přidejte sardelky a případně rozetřený česnek. Nechte bez pokličky ještě asi půlhodinu dopékat. Veškerá tekutina by se měla odpařit a maso musí být měkké. Před podáváním posypte sekanou petrželovou natí. Jako příloha se hodí chléb nebo dušená rýže.
Diskuze k článku