Jak upéct staročeský medovník | recept
Staročeský medovník | recept. Medovník je staré slovanské pečivo z medových plátů a krému. Na venkově, zejména rodiny včelařů, ho pekli podle rodinných receptů předávaných z generace na generaci. Proto je také kuchařských receptů, na ten „jedině správný“ medovník, velké množství. Recept na medovník, který nabízím k vyzkoušení, je jednoduchý. Do těsta se nepřidávají ořechy, těmi se jen hotový medovník bohatě posype.
Co je potřeba
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 4 rovné lžíce medu
- 70 g másla nebo Hery
- 100 g cukru
- 2 vejce
- 10 lžic mléka
- 2 rovné kávové lžičky jedlé sody
Na krém:
- 0,5 l mléka
- 1,5 balení vanilkového pudinku
- 2 lžíce silné černé kávy
- 150 g krupicového cukru
- 250 g másla
- 2 lžíce rumu
- mleté vlašské ořechy
V nádobě smíchejte mléko, med, cukr, celá vejce a tuk. Zahřívejte, nejlépe ve vodní lázni a když je směs horká a začne houstnout, přidejte 2 kávové lžičky jedlé sody. (Směs se nesmí vařit). Vše napění, proto si vezměte dostatečně velkou nádobu. Napěněnou směs odstavte a občas promíchejte. Vlažnou tekutou hmotu nalijte do důlku v mouce. Zpracovávejte těsto nejprve vařečkou, až ke konci rukou. Jde to snadno, těsto je tvárné a nelepivé.
Vypracované těsto rozdělte na díly. Na velikost kulatého medovníku průměru dortové formy (24 cm), vyjde 6 plátků. Odvažte si je, aby bochánky byly stejně velké (přibližně 157 g). Placky vyválejte předem všechny najednou, pečou se velmi rychle. Placky pečte na plechu s papírem na pečení asi 7 minut při teplotě 180 °C do lehkého zrůžovění.
Na plnění si uvařte pudinkový krém. Pudink uvaříte obvyklým způsobem, pouze v menším množství mléka. Nechte ho vychladnout a občas zamíchejte, aby se nevytvořil škraloup. Po vychladnutí přidávejte pudink po lžících do utřeného másla. Kávu přidávejte po kapkách, krém by se po přidání většího množství mohl srazit. Na závěr do ušlehaného krému přidejte rum.
Diskuze k článku