Jak upéct staročeský medovník | recept
Staročeský medovník | recept. Medovník je staré slovanské pečivo z medových plátů a krému. Na venkově, zejména rodiny včelařů, ho pekli podle rodinných receptů předávaných z generace na generaci. Proto je také kuchařských receptů, na ten „jedině správný“ medovník, velké množství. Recept na medovník, který nabízím k vyzkoušení, je jednoduchý. Do těsta se nepřidávají ořechy, těmi se jen hotový medovník bohatě posype.
Diskuze k článku
Přidat komentář
Správný medovník by měl mít zlatavou barvu, tohle je příšerná bledule. Nevidět titulek, tak by mě v životě nenapadlo, že se jedná o medovník.
Postup i recept je špatně. Viz větu: svarime med, tuk, vejce atd. Viděli jste někdy vařit vejce a pak ho dat do mouky? Vařené vejce?A další, soda se musi rozmíchat do mouky a ne ji dat do tekuteho tuku. To je pak k ničemu. A rozvalovat placky z bochanku, proc? Vyvalime plat testa a formou od dortu nebo hrncem placky vykrojime. Skoro bych se bala dělat podle tohoto serveru nějaké pecivo, nejen tento medovnik.
Děkuji Vám za reakci na článek. Souhlasím s Vámi, že formulace „svařte med, tuk...“, není příliš šťastná. Směs se nesmí vařit, musí být jen horká. Většinou se připravuje ve vodní lázni. Soda se v některých receptech opravdu přidává do této svařené směsi. Nemohu dát odkazy, ale je možné vyhledat na netu i jinde. A postup při pečení placek? Každému vyhovuje jiný. Domnívám se, že pokud jste v kuchyni jen trochu zběhlá, je Vaše obava z pečení podle těchto stránek zbytečná. Přeji Vám samé krásné dny. (recept jsem upravila :))
Chybu snad může udělat každý. Recept špatně není, v postupu se vloudila chyba - místo rozpustíme se objevilo slůvko svaříme. Myslím si, že ten, kdo je zvyklý péct, chybku objevil hned Tento server je naopak skvělý a recepty využívám velmi často. Spíš mi to přijde, že Vám chybí ještě nějaké zkušenosti s vařením nebo pečením, pokud dokážete takto reagovat. Přeji hezký den a více shovívavosti k případné chybě.
Tento medovník byl v naší rodině hit, hlavně když byl pořádně zaležený a studený z ledničky..
Avšak také jsme ho mívali zlatavější. Jednotlivé placky byly po upečení spíše dohněda.
Celý medovník je obalený v mletých ořechách, proto je světlý.