Jak upéct snadný rybízový koláč | recept
Rybízový koláč | recept. V červenci uzrává mnoho drobného ovoce. Jedním z nich je oblíbený nakyslý rybíz. Z rybízu je výborný sirup do vody, džem na vánoční cukroví a hlavně klasika – rybízový koláč. Alespoň jednou za sezonu si ho dopřejte, rybíz lze koupit na farmářských trzích nebo i v běžné obchodní síti.
Co je potřeba
Na těsto:
- 600 g hladké mouky
- 300 g Hery nebo másla
- 1 kávová lžička skořice
- 1 celé vejce
- špetka soli
- 180 g krupicového cukru
Náplň:
- rybíz
- 2 vaničky tvarohu
- 100 g cukru
- 3 vejce
V další misce ušleháme 2 tvarohy z vaničky s cukrem a vejci. Tvaroh ve vaničce je řidší než v kostce, ale pokud bude vyšlehaná směs příliš hustá, zřeďte ji trochou mléka. Tvaroh by měl mít hustotu zakysané smetany. Pokud bude tvaroh naopak příliš řídký, vmíchejte do něj 1 vanilkový pudink, tím se při pečení zahustí a získá vanilkovou vůni.
Z připraveného těsta odebereme asi jednu třetinu a dáme ji stranou na pozdější použití. Zbytek těsta vymačkáme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Těsto po stranách vytáhneme do výšky, aby tvarohová náplň byla „ve formě“. Vymazávat a vysypávat plech nemusíte, když ho vyložíte papírem na pečení. Na těsto vylijeme tvarohovou nápň s rybízem nebo čistou, bez rybízu. Nahoru navrstvíme rybíz v množství dle vlastního uvážení.
Diskuze k článku