Jak upéct rybízový koláč s marcipánovou drobenkou | recept
Jak upéct rybízový koláč s marcipánovou drobenkou | recept. Rybízové koláče mají tu nevýhodu, že při jejich konzumaci jsou rybízová jadérka dost nepříjemná. Jednou nebo dvakrát ale koláč s navinulou chutí a sladkou mandlovou drobenkou musím upéct, bez něj by nebyl ten správný začátek léta. První rané odrůdy červeného rybízu už dozrávají, tak se s vámi podělím o osvědčený recept, vyzkoušejte ho také.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 g Hery nebo jiného vhodného tuku
- 200 g moučkového cukru
- 500 g hladké mouky
- 1 vejce
- citrónová kůra z 1 citrónu
- 1 kypřící prášek na pečení
Nahoru:
- 500 g rybízu
- 100 g marcipánové hmoty (koupená v obchodě)
- 25 g moučkového cukru
tuk na vymazání formy
forma o průměru 26 cm
V misce utřete z tuku a cukru hladký krém, do kterého zašlehejte celé vejce a jemně strouhanou kůru z citronu. V odvážené mouce promíchejte kypřící prášek a polovinu směsi rozmíchejte s tukovou hmotou v misce – vznikne hladké těsto. Přisypte zbytek mouky a prsty vypracujte drobenku. Jednu třetinu drobenky odložte stranou.
Formu na koláč vymažte tukem a dvě třetiny drobenky rozložte po dně. Rukou ji lehce přitlačte. Celý povrch posypte připravenými kuličkami rybízu.
Koupenou marcipánovou hmotu nahrubo rozstrouhejte a zapracujte do ní moučkový cukr. Spojte se zbytkem drobenky, prsty promněte a směs nasypte na rybíz.
Koláč vložte do vyhřáté trouby na 200 °C a při této teplotě ho upečte dozlatova. Rybíz je dost kyselý, proto koláč před podáváním můžete posypat moučkovým cukrem.
Diskuze k článku