Jak upéct borůvkový koláč z kynutého těsta | recept
Jak upéct borůvkový koláč z kynutého těsta | recept. Prázdniny začínají a jejich začátek je tradičně čas borůvkových knedlíků, koláčů a jiných pochoutek s těmito oblíbenými lesními plody. Než si ale na nějaké dobrotě z borůvek pochutnáte, musíte (bohužel) absolvovat tu nejnepříjemnější práci – jejich sběr. I ten má ovšem své plusy – krásně si vyčistíte hlavu, utřídíte myšlenky a nadýcháte se čerstvého vzduchu. A až budete sedět s hrnkem čaje nebo kávy a kouskem koláče podle našeho receptu, na všechno nepohodlí v lese zapomenete.
Co je potřeba
Těsto:
- 250 ml mléka
- malá sklenka oleje (stačí 100 ml)
- 13 rovných lžiček krupicového cukru
- mezi dva prsty sůl (špetka)
- 3 žloutky
- 20 g droždí (polovina kostičky)
- hladká mouka podle potřeby
Nahoru:
- borůvky v množství dle uvážení
Drobenka:
- hladká mouka
- moučkový cukr
- máslo nebo Hera
Tvarohová náplň – volitelně:
- 250 g měkkého tvarohu
- 1 malé vejce
- moučkový cukr podle chuti
- sníh z 1 bílku
Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr, lžíci mouky a rozdrobte do něj droždí. Nechte na teplém místě vzejít a pak přidejte žloutky, sůl, olej a zbytek mouky. Vypracujte těsto a nechte ho v zakryté míse v teple asi hodinu kynout.
Borůvky přeberte, odstraňte lístečky, jehličí a jiné nečistoty a propláchněte je vodou. Nechte je okapat na sítu.
Vyválené pláty nechte ještě chvilku kynout a mezitím si připravte tvaroh. Tvaroh nemusíte dávat, já dělám z jedné poloviny koláč s tvarohem a z druhé bez, protože každému u nás chutná jiný. Kostku měkkého tvarohu osladím podle chuti, přidám malé vejce nebo jen žloutek a zlehčím ušlehaným sněhem z 1 bílku.
Na těsto nasypejte libovolnou vrstvu borůvek. Na těsto s tvarohem je sypejte opatrně, nemůžete je rozhrnout jako na těstě bez tvarohu, obalily by se jím a koláč by byl nevzhledný. Hladkou mouku a cukr v libovolném poměru (méně cukru než mouky) promíchejte a postupně přidávejte máslo nebo Heru po kouskách. Prsty vytvořte drobenku a posypte povrch koláče.
Pokud nemáte rádi drobenku, zajímavou variantou je posypka ze strouhaného perníku. Další možnost je koláč upéct bez posypu a před podáváním ozdobit kopečkem ušlehané sladké smetany nebo lžící oslazené zakysané smetany (zakysanku doporučuji).
Zapněte si troubu předem, abyste ji vyhřáli na 170 °C. Do natopené trouby vložte plechy s koláčem a pečte do zezlátnutí okrajů. Koláče peču oba najednou v horkovzdušné troubě. V troubě bez horkovzduchu pečte po jednom plechu při teplotě o 20 °C vyšší, tj. 190 °C. Respektujte zkušenosti s vaší troubou, nastavení může mít každý spotřebič jinak.
Diskuze k článku