Jak upéct luxusní borůvkový koláč s kešu oříšky | recept
Jak upéct luxusní borůvkový koláč s kešu oříšky | recept. Lahodná borůvková náplň v obklopení příjemně nasládlých kešu oříšků - to je přímo koláčový zázrak. Přitom tajemství úspěchu, tedy zázraku, tkví v podstatě jen ve vyladěném křehkém těstu ve stylu lineckého a v ochucených rozvařených borůvkách.
Co je potřeba
Uvedené množství je do koláčové formy o průměru 28 cm
Na těsto:
- 200 g hladké mouky
- 150 g másla
- 4 lžíce třtinového cukru
- 50 g mletých kešu oříšků
Na náplň:
- 300 g borůvek
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
Na posyp hrst nasekaných kešu oříšků
Jakmile se tekutina částečně zredukuje, přidejte v citronové šťávě rozmíchaný kukuřičný škrob a za stálého a svižného míchání povařte do zhoustnutí. Konzistencí by měla náplň připomínat marmeládu. Jestliže pracujte s mraženými (rozmraženými) borůvkami, tekutiny bude více. Ovšem i tak kukuřičný škrob požadovanou konzistenci vytvoří.
Koláčový zázrak nechejte ve formě vychladnout a pak jej uložte do lednice do druhého dne odpočinout. Je to těžké, ale dejte mu šanci. Odměnou vám bude úžasně vláčný koláč. Následně nakrájený na klínky a ozdobený mátou je přímo luxusní. (Přiznám, že je i křehký téměř okamžitě po upečení, zkrátka je excelentní. Ano, nevydržela jsem.)
Tipy
Teplý koláč můžete po vytažení z trouby ještě ozdobit umíchanou cukrovou polevou z moučkového cukru (2 lžíce) a citronové šťávy (3 lžíce).
Diskuze k článku