Jak upéct snadné banánové řezy | recept
Banánové řezy | recept. Lehký piškotový moučník s banány dělám tehdy, podaří-li se mně koupit zralejší banány nebo pokud doma zbydou. Na řezy jsou potřeba banány hodně zralé až přezrálé, v tzv. lahůdkové zralosti. To jsou ty, s hnědými tečkami na slupce. Bohužel, v našich obchodech jsou v prodeji banány ještě se zelenými špičkami. Necháme si je tedy doma dozrát v uzavřeném mikroténovém sáčku. Za několik dní banány zesládnou.
Co je potřeba
Na piškot:
- 5 celých vajec
- 5 polévkových lžic polohrubé mouky
- 5 plévkových lžic krupicového cukru
- trochu kakaa
Na krém:
- 1/2 l mléka
- 1 vanilkový pudink
- 80 g cukru
- 250 g tvarohu v kostce
- 3 banány
- volitelně trochu rumu na ochucení
Nahoru:
- 250 ml smetany ke šlehání
- strouhaná čokoláda
- banány
Nejprve si připravíme piškotové těsto. Vejce rozklepneme a oddělíme bílky od žloutků. Bílky dáme do vyšší nádoby a ušleháme z nich pevný sníh. Sníh musí tvořit „špičky“ a nesmí z nádoby otočené dnem vzhůru vypadnout. Sníh ušleháme těsně před tím, než ho budeme zpracovávat, nesmí delší dobu stát, klesl by. Ke žloutkům přidáme cukr a utřeme je do pěny. Žloutky změní barvu a pěkně nabydou. Vmícháme do nich mouku, trochu kakaa a nakonec ušlehané bílky. Sníh do těsta jemně vpracujeme překlápěním vařečky. Hotové těsto pomocí stěrky rozetřeme na plech s vyšším okrajem, který jsme vymazali tuhým tukem a vysypali polohrubou moukou. Plech vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při teplotě 190 °C několik minut . Po upečení necháme piškot vychladnout.
Zatímco piškot chladne, uvaříme si vanilkový pudink běžným způsobem a necháme ho v chladu vystydnout. Do studeného pudinku rozmixujeme 3 banány, kostku tvarohu a můžete zakápnout rumem. Banány nemusíme dávat nebo jich můžeme dát i víc, záleží na vás. Tento krém rozetřeme na těsto. Doporučuji těsto před nanesením krému lehce potřít marmeládou, aby se nerozmočilo.
Do tvarohového krému vmáčkneme podélně překrojené banány a potřeme ušlehanou šlehačkou. Máte-li rádi pařížskou, dejte pařížskou, s banány se výborně doplňuje. Smetanu můžete také rozdělit a část připravit jako pařížskou a zbytek nechat bílý. Do šlehačky je možné zašlehat ztužovač, já ho nepoužívám. Ale komu nevadí, může ho přidat ke šlehačce. Řezy budou při krájení lépe držet tvar.
Diskuze k článku