Co je potřeba

  • 1 kg hladké mouky
  • 70 g oleje
  • 520 ml mléka
  • 42 g (kostka) droždí
  • 1,5 rovné kávové lžičky soli
  • špetka cukru do kvásku
  • máslo na potření
1

Nejprve si připravíme těsto. Do hlubší misky prosijeme hladkou mouku a přidáme do ní sůl. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a trochu mouky. Promícháme a necháme asi 10 minut stát. Po této době do vzešlého kvásku přidáme olej, zamícháme a vlijeme do mísy k mouce. Pomocí vařečky zaděláme těsto. Můžeme si pomoci i rukama, ale těsto se trochu lepí. Propracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.

2

Těsto bude krásně vykynuté asi po jedné hodině. Doba kynutí záleží na teplotě, čím větší teplo je, tím rychleji těsto kyne. Vykynuté těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem (viz ilustrační fotografie).

3

V dalším kroku pomoučenýma rukama vykynuté těsto rozdělíme na osm stejných dílů. Utvoříme z nich bochánky, které na plechu rukama zploštíme do roviny. Plech vyložíme papírem na pečení. Na plech se vejdou 4 rozpeky.

4

Plzeňské rozpeky pečeme při teplotě 180 °C do jejich zrůžovění. Špejlí zkusíme, zda jsou uvnitř správně upečené, těsto se na dřívko nebude lepit. Upečené rozpeky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce. .

5

Po lehkém zchladnutí plzeňské rozpeky potřeme rozpuštěným máslem. Správný Plzeňák rozpeky nekrájí, ale trhá :) Přeji dobrou chuť!

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (3 votes)