Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct plzeňské rozpeky | recept

Jak upéct plzeňské rozpeky | recept

Plzeňské rozpeky | recept. Rozpeky jsou bochánky z kynutého těsta, které jsou pečené v troubě. Na Plzeňsku se rozpeky podávají jako příloha k dušené mrkvi, čočce nebo místo knedlíků k bílé houbové omáčce. Někde je servírují se sladkou omáčkou z celých švestek – kleverou. Těsto na rozpeky je levné a velmi snadné. Bochánky se mohou i zmrazit na pozdější využití.

Co je potřeba

  • 1 kg hladké mouky
  • 70 g oleje
  • 520 ml mléka
  • 42 g (kostka) droždí
  • 1,5 rovné kávové lžičky soli
  • špetka cukru do kvásku
  • máslo na potření
1

Nejprve si připravíme těsto. Do hlubší misky prosijeme hladkou mouku a přidáme do ní sůl. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a trochu mouky. Promícháme a necháme asi 10 minut stát. Po této době do vzešlého kvásku přidáme olej, zamícháme a vlijeme do mísy k mouce. Pomocí vařečky zaděláme těsto. Můžeme si pomoci i rukama, ale těsto se trochu lepí. Propracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.

Jak upéct plzeňské rozpeky | recept
2

Těsto bude krásně vykynuté asi po jedné hodině. Doba kynutí záleží na teplotě, čím větší teplo je, tím rychleji těsto kyne. Vykynuté těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem (viz ilustrační fotografie).

Jak upéct plzeňské rozpeky | recept
3

V dalším kroku pomoučenýma rukama vykynuté těsto rozdělíme na osm stejných dílů. Utvoříme z nich bochánky, které na plechu rukama zploštíme do roviny. Plech vyložíme papírem na pečení. Na plech se vejdou 4 rozpeky.

Jak upéct plzeňské rozpeky | recept
4

Plzeňské rozpeky pečeme při teplotě 180 °C do jejich zrůžovění. Špejlí zkusíme, zda jsou uvnitř správně upečené, těsto se na dřívko nebude lepit. Upečené rozpeky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.

Jak upéct plzeňské rozpeky | recept
5

Po lehkém zchladnutí plzeňské rozpeky potřeme rozpuštěným máslem. Správný Plzeňák rozpeky nekrájí, ale trhá :) Přeji dobrou chuť!

Jak upéct plzeňské rozpeky | recept
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct Šumavský povidloň | recept
Jak upéct Šumavský povidloň | recept
Zákusky z odpalovaného těsta chutnají dětem i dospělým. A nemusejí to být jen věnečky, větrníky či banánky. Na dovolené na Šumavě jsem se setkala se z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.