Jak upéct plzeňské rozpeky | recept
Plzeňské rozpeky | recept. Rozpeky jsou bochánky z kynutého těsta, které jsou pečené v troubě. Na Plzeňsku se rozpeky podávají jako příloha k dušené mrkvi, čočce nebo místo knedlíků k bílé houbové omáčce. Někde je servírují se sladkou omáčkou z celých švestek – kleverou. Těsto na rozpeky je levné a velmi snadné. Bochánky se mohou i zmrazit na pozdější využití.
Co je potřeba
- 1 kg hladké mouky
- 70 g oleje
- 520 ml mléka
- 42 g (kostka) droždí
- 1,5 rovné kávové lžičky soli
- špetka cukru do kvásku
- máslo na potření
Krok 1
Nejprve si připravíme těsto. Do hlubší misky prosijeme hladkou mouku a přidáme do ní sůl. Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme špetku cukru a trochu mouky. Promícháme a necháme asi 10 minut stát. Po této době do vzešlého kvásku přidáme olej, zamícháme a vlijeme do mísy k mouce. Pomocí vařečky zaděláme těsto. Můžeme si pomoci i rukama, ale těsto se trochu lepí. Propracované těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout.
Krok 2
Těsto bude krásně vykynuté asi po jedné hodině. Doba kynutí záleží na teplotě, čím větší teplo je, tím rychleji těsto kyne. Vykynuté těsto přibližně zdvojnásobí svůj objem (viz ilustrační fotografie).
Krok 3
V dalším kroku pomoučenýma rukama vykynuté těsto rozdělíme na osm stejných dílů. Utvoříme z nich bochánky, které na plechu rukama zploštíme do roviny. Plech vyložíme papírem na pečení. Na plech se vejdou 4 rozpeky.
Krok 4
Plzeňské rozpeky pečeme při teplotě 180 °C do jejich zrůžovění. Špejlí zkusíme, zda jsou uvnitř správně upečené, těsto se na dřívko nebude lepit. Upečené rozpeky necháme vychladnout na kuchyňské mřížce.
Krok 5
Po lehkém zchladnutí plzeňské rozpeky potřeme rozpuštěným máslem. Správný Plzeňák rozpeky nekrájí, ale trhá :) Přeji dobrou chuť!