Jak upéct ovesné sušenky plné oříšků | recept
Jak upéct ovesné sušenky plné oříšků | recept. Božsky křupnou, na jazyku rozpadnou, ale od pusy se Vám prášit nebude. Přesně takové sušenky upečete s tímto jednoduchým receptem, kde vločky zajistí výraznou křehkost a jogurt patřičnou vláčnost. Spojení intenzivních ořechů s třtinovým cukrem a skořicí pak sušenkám dodá lahodnou chuť i vůni.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete přibližně 50 oříškových sušenek
- 60 g jemných vloček
- 150 g nasekaných oříšků (nejlépe směsi dvou až tří druhů)
- 150 g polohrubé mouky
- 110 g třtinového cukru
- 1–2 lžičky mleté skořice
- ½ sáčku prášku do pečiva
- 100 g Hery
- 1 vajíčko
- 75 ml tučného bílého jogurtu
Z těsta, lžičkou namočenou ve vodě, vykrajujte kopečky a pokládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Hromádky dávejte raději dál od sebe, během pečení se roztáhnou. Na plechu je ještě můžete vypouklou stranou lžičky lehce stlačit, budou pak úhlednější a rychleji propečené. Nebo pokud vám nevadí zamazání, můžete těsto v dlaních vytvarovat do kuliček, lehce je zploštit a mít tak sušenky „jednu jako druhou“.
Pečte v předem vyhřáté troubě při 175 ˚C (horkovzdušná trouba 155 ˚C) přibližně 20 minut. Jakmile okraje zezlátnou, sušenky z trouby vytáhněte a nechejte na plechu vychladnout. Po vytažení budou sušenky ještě opravdu měkké jakoby nedopečené, ale zbytkovým teplem krásně dojdou a zkřehnou.
Po vychladnutí je skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Tipy
Sušenky jsou tak fantastické, že je škoda mít je pouze jednou či stále ve stejné podobě. Proto můžete těsto obarvit kakaem a rázem tak upečete sušenky stejně dobré, ale tmavé. Rovněž můžete obměnit složení ořechů a zkombinovat je s různými semínky nebo sušeným ovocem.
Diskuze k článku