Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct jemné cukroví z mandlí a ovesných vloček | recept

Jak upéct jemné cukroví z mandlí a ovesných vloček | recept

Jemné, cukrem zasněžené cukroví je díky mandlovému těstu obohacenému o trochu ovesných vloček i úžasně křehké. Jejich máslová vůně prolnutá mandlovým tónem je pak bonusem, který podtrhne jejich chuť i celkově něžné ladění. Upečte si vánoční cukroví podle receptu od Markéty kdykoli budete mít chuť, nemusíte čekat na Vánoce. 

Co je potřeba

S tímto množstvím upečete přibližně 75 kousků cukroví (srdíček)

  • 110 g hladké mouky
  • 110 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 50 g mletých ovesných vloček
  • 50 g mletých mandlí (nejlépe v poměru půl na půl sloupnutých a nesloupnutých)
  • ½ balíčku kypřícího prášku

Na obalení:

  • 200 g moučkového cukru
  • 30 g mletých mandlí (stejného poměru a spojení jako u mandlí použitých v jemném těstě)
1

Mandlový tón tohoto křehkého cukroví provoní vaši kuchyň opravdu rychle, a to zejména díky velice snadné přípravě. Stačí propracovat máslo, mouku, vločky, mandle, cukr a kypřící prášek do soudržného, dobře zpracovatelného, i když lehounce lepivého těsta. Takto jednoduše připravené těsto odložte na 30 minut do chladničky.

vypracování jemného mandlového těsta
přesunutí vypracovaného mandlového těsta do chladna k odležení
2

Odpočinuté těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru či mezi dvěma díly potravinářské fólie na plát o síle 2 až 3 mm. Vykrajujte z něj libovolné tvary, nám se líbily srdíčka. Vykrojené cukroví skládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.

Plech s vykrájenými srdíčky následně přesuňte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte přibližně 10 minut do lehkého zezlátnutí okrajů.

vyválení mandlového těsta na tenký plát
vyskládání vykrojených srdíček na plech
3

Zatímco se cukroví peče, v misce promíchejte moučkový cukr s mletými mandlemi.

promíchání cukru a mandlí na obalení
4

Upečené, ještě horké cukroví nechte po vytažení z trouby ještě minutku na plechu „dojít“, tvary se zpevní. Pak opatrně a zlehka obalujte ve směsi cukru a mletých mandlí. Sladkou směs z cukroví zbytečně neoklepávejte, jelikož během odležení cukr prostoupí do těsta srdíček.

Před prvním ochutnáním nechejte cukroví alespoň přes noc odležet.

obalení srdíček ve sladké mandlové směsi

Tipy

  • S mandlovým tónem těchto křehkých srdíček se báječně snoubí i vanilka či skořice. Proto můžete jak do těsta, tak do směsi na obalení přidat trochu vanilkového nebo skořicového cukru.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.