Jak upéct jemné cukroví z mandlí a ovesných vloček | recept
Jemné, cukrem zasněžené cukroví je díky mandlovému těstu obohacenému o trochu ovesných vloček i úžasně křehké. Jejich máslová vůně prolnutá mandlovým tónem je pak bonusem, který podtrhne jejich chuť i celkově něžné ladění. Upečte si vánoční cukroví podle receptu od Markéty kdykoli budete mít chuť, nemusíte čekat na Vánoce.
Co je potřeba
S tímto množstvím upečete přibližně 75 kousků cukroví (srdíček)
- 110 g hladké mouky
- 110 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 50 g mletých ovesných vloček
- 50 g mletých mandlí (nejlépe v poměru půl na půl sloupnutých a nesloupnutých)
- ½ balíčku kypřícího prášku
Na obalení:
- 200 g moučkového cukru
- 30 g mletých mandlí (stejného poměru a spojení jako u mandlí použitých v jemném těstě)
Mandlový tón tohoto křehkého cukroví provoní vaši kuchyň opravdu rychle, a to zejména díky velice snadné přípravě. Stačí propracovat máslo, mouku, vločky, mandle, cukr a kypřící prášek do soudržného, dobře zpracovatelného, i když lehounce lepivého těsta. Takto jednoduše připravené těsto odložte na 30 minut do chladničky.
Odpočinuté těsto vyválejte mezi dvěma archy pečicího papíru či mezi dvěma díly potravinářské fólie na plát o síle 2 až 3 mm. Vykrajujte z něj libovolné tvary, nám se líbily srdíčka. Vykrojené cukroví skládejte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem.
Plech s vykrájenými srdíčky následně přesuňte do trouby předehřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) a pečte přibližně 10 minut do lehkého zezlátnutí okrajů.
Upečené, ještě horké cukroví nechte po vytažení z trouby ještě minutku na plechu „dojít“, tvary se zpevní. Pak opatrně a zlehka obalujte ve směsi cukru a mletých mandlí. Sladkou směs z cukroví zbytečně neoklepávejte, jelikož během odležení cukr prostoupí do těsta srdíček.
Před prvním ochutnáním nechejte cukroví alespoň přes noc odležet.
Tipy
- S mandlovým tónem těchto křehkých srdíček se báječně snoubí i vanilka či skořice. Proto můžete jak do těsta, tak do směsi na obalení přidat trochu vanilkového nebo skořicového cukru.
Diskuze k článku