Jak upéct kořeněné ovesné sušenky s karamelovým nádechem | recept
Jak upéct kořeněné ovesné sušenky s karamelovým nádechem | recept. Křehké a báječně křupavé sušenky plné oříšků, semínek a ovesných vloček, které navíc, díky výraznému koření a zkaramelizovanému cukru, i neodolatelně voní.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete přibližně 40 - 45 ks křupavých sušenek
- 80 g hladké mouky
- 100 g jemných ovesných vloček
- 100 g různých oříšků a semínek
- 1 lžička jedlé sody
- špetka soli
- 70 g másla
- 80 g třtinového cukru
- 70 ml mléka
- 2 vrchovaté lžíce arašídového másla (lze vynechat)
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička vanilkového extraktu (či aroma)
Takto připravené placičky zvolna pečte v předem vyhřáté troubě při170 °C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) 20 - 25 minut do světle zlata. Sušenky vytahujte z trouby ještě lehce měkké, jelikož vzhledem ke zbytkovému teplu následně dojdou a zkřehnou.
Do lahodných sušenek se můžete během chvíle s chutí zakousnout. Skladujte je v suchu, v uzavíratelné doze a kdykoliv přibalte na výlet, piknik či dětem na svačinu.
Tipy
V rámci skladby semínek a oříšků můžete opravdu improvizovat a pokaždé upéct sušenky o trochu jiné. Můžete zvolit pouze oříšky či pouze semínka, jeden druh či jejich kombinaci. Rovněž můžete upravit poměr oříšků a semínek. Opravdu vynikající jsou v sušenkách pistácie, kešu oříšky a ze semínek doporučuji dýňová.
Diskuze k článku