Jak upéct křehké koláčky s oříšky a čokoládovou tečkou | recept
Jak upéct křehké koláčky s oříšky a čokoládovou tečkou | recept. Křehké, lahodně sladké koláčky z vyšlehaného olejového těsta, v nichž se pojí vanilka s intenzivní chutí ořechů, jsou v doplnění hořké čokolády úžasně harmonickým cukrovím.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete 80–90 menších koláčků
- 1 vajíčko
- 1 žloutek
(zbylý bílek následně využijete ke zdobení)
- 180 ml oleje
- 180 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička vanilkového aroma
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Na oříškové zdobení:
- 1 bílek
- 70–100 g mletých vlašských ořechů
Na čokoládovou tečku:
- 150 g čokolády na vaření
- 0,5 cm plátek másla
Takto obalené kuličky skládejte ve větších rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a druhým koncem vařečky s širší rukojetí do nich udělejte důlek.
Poté vložte do předehřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte přibližně 15 minut až zespodu zezlátnou. Z trouby je vyjměte ještě trochu měkčí a nechejte na plechu pár minut dojít. Pak je přesuňte na mřížku a nechejte zcela vychladnout.
V průběhu pečení koláčky nabydou a důlek se tak vyplní těstem. Proto po 5–10 minutách pečení vařečkou důlek obnovte. Jde to snadno, jelikož koláčky jsou v tu dobu ještě měkké a původní důlek je znatelný.
Tipy
- Výjimečného sladění dosáhnete i za pomoci kešu oříšků a mléčné čokolády, s nimiž jsou výsledné koláčky jemnější a sladší.
Diskuze k článku