Jak upéct křehké koláčky s oříšky a čokoládovou tečkou | recept
Jak upéct křehké koláčky s oříšky a čokoládovou tečkou | recept. Křehké, lahodně sladké koláčky z vyšlehaného olejového těsta, v nichž se pojí vanilka s intenzivní chutí ořechů, jsou v doplnění hořké čokolády úžasně harmonickým cukrovím.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete 80–90 menších koláčků
- 1 vajíčko
- 1 žloutek
(zbylý bílek následně využijete ke zdobení)
- 180 ml oleje
- 180 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička vanilkového aroma
- 250 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
Na oříškové zdobení:
- 1 bílek
- 70–100 g mletých vlašských ořechů
Na čokoládovou tečku:
- 150 g čokolády na vaření
- 0,5 cm plátek másla
Krok 1
V míse metličkou vyšlehejte 1 vajíčko s 1 žloutkem, přičemž bílek vyklepněte do menší misky a odložte jej stranou na později.
Krok 2
K vyšlehaným vajíčkům přilije olej a opět prošlehejte.
Krok 3
Přisypejte krupicový i vanilkový cukr, provoňte vanilkovým aroma a společně vše závěrečně prošlehejte.
Krok 4
Do základu pak postupně zapracujte všechnu mouku s práškem do pečiva a vytvořte mastnější, ovšem nelepivé hladké těsto. Těsto je krásně tvárné a výborně se s ním pracuje.
Krok 5
Z těsta následně v dlaních tvořte malé kuličky, polovinu namočte v prošlehaném bílku a ihned ponořte do mletých ořechů, které se na bílek přilepí.
Krok 6
Takto obalené kuličky skládejte ve větších rozestupech na plech vyložený pečicím papírem a druhým koncem vařečky s širší rukojetí do nich udělejte důlek.
Poté vložte do předehřáté trouby na 170 °C (horkovzdušná trouba 150 °C) a pečte přibližně 15 minut až zespodu zezlátnou. Z trouby je vyjměte ještě trochu měkčí a nechejte na plechu pár minut dojít. Pak je přesuňte na mřížku a nechejte zcela vychladnout.
V průběhu pečení koláčky nabydou a důlek se tak vyplní těstem. Proto po 5–10 minutách pečení vařečkou důlek obnovte. Jde to snadno, jelikož koláčky jsou v tu dobu ještě měkké a původní důlek je znatelný.
Krok 7
V průběhu pečení a chladnutí rozpusťte ve vodní lázni či v mikrovlnné troubě na mírný ohřev nalámanou čokoládu s plátkem másla.
Krok 8
Rozpuštěnou čokoládou naplňte cukrářský sáček či zdobičku a vyplňte důlek upečených zchladlých koláčků. Při pokojové teplotě nechejte zatuhnout a následně skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
- Výjimečného sladění dosáhnete i za pomoci kešu oříšků a mléčné čokolády, s nimiž jsou výsledné koláčky jemnější a sladší.