Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct voňavé datlové sušenky ze špaldové mouky | recept

Jak upéct voňavé datlové sušenky ze špaldové mouky | recept

Jak upéct voňavé datlové sušenky ze špaldové mouky | recept. Špaldové sušenky, které jsou se svou podmanivou vůní a mimořádnou chutí tím pravým doplňkem k šálku černého čaje. Díky sladce datlovému tónu totiž dokonale vyváží jeho typickou trpkost.  V souznění s jemným máslem, lískovými ořechy a příjemně voňavým kořením vytvoří naprosto dokonalou, plně harmonickou a poměrně zdravou cukrovinku.

Co je potřeba

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 80 g másla
  • 100 g datlového sirupu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 120 g mletých lískových ořechů
  • 150 g vypeckovaných sušených datlí
1

Ve větší míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a spolu se změklým máslem, datlovým sirupem, citronovou šťávou a vanilkovým aroma vařečkou zpracujte dohromady.

Jak upéct voňavé datlové sušenky ze špaldové mouky | recept
2

Do částečně rozpracovaného těsta vsypte mleté ořechy a na drobné kousky nakrájené datle a dotvořte do vláčného, kompaktního a poddajného těsta.

Někdy jsou datle až příliš tvrdé, vysušené. V takovém případě je před krájením přibližně na hodinu namočte do vody či černého čaje.

Jak upéct voňavé datlové sušenky ze špaldové mouky | recept
3

Z těsta v dlaních tvarujte menší kuličky, které buď na plechu či přímo v dlaních pak zmáčkněte do poměrně tenké placičky.

Ke zploštění kuliček vám skvěle poslouží i kelímek či hrníček s menším dnem, jímž kuličky na plechu stlačíte.

Jak upéct voňavé datlové sušenky ze špaldové mouky | recept
Jak upéct voňavé datlové sušenky ze špaldové mouky | recept
4

Vytvořené placičky odzdobte okrasným razítkem na sušenky, nebo nechejte tak a na plechu vyloženém pečicím papírem pečte v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 10–12 minut, kdy jsou jen jemně opečené a stále měkké.

Na plechu je poté nechejte 2 minuty dojít, následně ještě teplé sejměte a nechejte zcela zchladnout.

Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Jak upéct voňavé datlové sušenky ze špaldové mouky | recept

Tipy

  • Těsto je svou konzistencí perfektní k vytlačování do formiček. Rázem tak ze sušenek můžete mít báječné a nesmírně voňavé vánoční cukroví v podobě datlových pracen.  
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.