Jak upéct voňavé datlové sušenky ze špaldové mouky | recept
Jak upéct voňavé datlové sušenky ze špaldové mouky | recept. Špaldové sušenky, které jsou se svou podmanivou vůní a mimořádnou chutí tím pravým doplňkem k šálku černého čaje. Díky sladce datlovému tónu totiž dokonale vyváží jeho typickou trpkost. V souznění s jemným máslem, lískovými ořechy a příjemně voňavým kořením vytvoří naprosto dokonalou, plně harmonickou a poměrně zdravou cukrovinku.
Co je potřeba
- 300 g hladké špaldové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 80 g másla
- 100 g datlového sirupu
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička vanilkového aroma
- 1 lžička citronové šťávy
- 120 g mletých lískových ořechů
- 150 g vypeckovaných sušených datlí
Krok 1
Ve větší míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a spolu se změklým máslem, datlovým sirupem, citronovou šťávou a vanilkovým aroma vařečkou zpracujte dohromady.
Krok 2
Do částečně rozpracovaného těsta vsypte mleté ořechy a na drobné kousky nakrájené datle a dotvořte do vláčného, kompaktního a poddajného těsta.
Někdy jsou datle až příliš tvrdé, vysušené. V takovém případě je před krájením přibližně na hodinu namočte do vody či černého čaje.
Krok 3
Z těsta v dlaních tvarujte menší kuličky, které buď na plechu či přímo v dlaních pak zmáčkněte do poměrně tenké placičky.
Ke zploštění kuliček vám skvěle poslouží i kelímek či hrníček s menším dnem, jímž kuličky na plechu stlačíte.
Krok 4
Vytvořené placičky odzdobte okrasným razítkem na sušenky, nebo nechejte tak a na plechu vyloženém pečicím papírem pečte v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C) 10–12 minut, kdy jsou jen jemně opečené a stále měkké.
Na plechu je poté nechejte 2 minuty dojít, následně ještě teplé sejměte a nechejte zcela zchladnout.
Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
- Těsto je svou konzistencí perfektní k vytlačování do formiček. Rázem tak ze sušenek můžete mít báječné a nesmírně voňavé vánoční cukroví v podobě datlových pracen.