Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník

Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník

Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník. Intenzivní chuť i vůně vlašských ořechů, které pojí celé tyto božsky křehké řezy ozdobené křupavou a lahodně sladkou sněhovou skořepinou, z nich činí opravdu mimořádné cukroví s plnou chutí.

Co je potřeba

Na ořechové těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 žloutky (bílky následně zužitkujete do nádivky)
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • kůra z jednoho malého citronu

Na ořechovou nádivku:

  • 3 bílky
  • 150 g krupicového cukru
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • meruňková marmeláda na potřetí těsta
1

Změklé máslo utřete či elektrickými metlami vyšlehejte s moučkovým cukrem dohladka.

Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník
2

Do máslového základu zapracujte žloutky.

Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník
3

Nakonec přidejte jemně mleté ořechy, najemno nastrouhanou citronovou kůru a za postupného přisypávání mouky vypracujte měkké, hladké a tvárné těsto, které nechejte alespoň dvě hodiny vychladit v lednici.

Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník
4

Poté těsto vyválejte na plát odpovídající velikosti plechu, nebo jej do plechu vyloženého pečicím papírem dlaněmi rozprostřete a dejte na 20–25 minut předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).

Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník
5

Mezitím ke dvěma bílkům, které zbyly po oddělených žloutcích do těsta, přidejte ještě jeden a za současného přisypávání cukru vyšlehejte do lesklého pevného sněhu.

Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník
6

Následně zlehka vmíchejte jemně mleté ořechy.

Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník
7

Předpečený korpus vytáhněte z trouby a v tenké vrstvě jej potřete meruňkovou marmeládou.

Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník
8

Na marmeládu pak naneste ořechovou nádivku z bílků, uhlaďte a vraťte zpět do trouby. Při teplotě 150 °C (horkovzdušná trouba 130 °C) pečte dalších 15–20 minut, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá krusta a nádivka lehce nezezlátne.

Po úplném vychladnutí krájejte ostrým nožem na drobné kousky.

Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník

Tipy

  • Dokonalého chuťového sladění dosáhnete, pokud místo části krupicového cukru přidáte při šlehání k bílkům cukr vanilkový. Výsledné řezy jsou pak i mnohem voňavější.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.