jaktak.cz

Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník. Intenzivní chuť i vůně vlašských ořechů, které pojí celé tyto božsky křehké řezy ozdobené křupavou a lahodně sladkou sněhovou skořepinou, z nich činí opravdu mimořádné cukroví s plnou chutí.

Co je potřeba

Na ořechové těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 80 g moučkového cukru
  • 2 žloutky (bílky následně zužitkujete do nádivky)
  • 80 g mletých vlašských ořechů
  • kůra z jednoho malého citronu

Na ořechovou nádivku:

  • 3 bílky
  • 150 g krupicového cukru
  • 70 g mletých vlašských ořechů
  • meruňková marmeláda na potřetí těsta

Krok 1

Změklé máslo utřete či elektrickými metlami vyšlehejte s moučkovým cukrem dohladka.

Krok 2

Do máslového základu zapracujte žloutky.

Krok 3

Nakonec přidejte jemně mleté ořechy, najemno nastrouhanou citronovou kůru a za postupného přisypávání mouky vypracujte měkké, hladké a tvárné těsto, které nechejte alespoň dvě hodiny vychladit v lednici.

Krok 4

Poté těsto vyválejte na plát odpovídající velikosti plechu, nebo jej do plechu vyloženého pečicím papírem dlaněmi rozprostřete a dejte na 20–25 minut předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).

Krok 5

Mezitím ke dvěma bílkům, které zbyly po oddělených žloutcích do těsta, přidejte ještě jeden a za současného přisypávání cukru vyšlehejte do lesklého pevného sněhu.

Krok 6

Následně zlehka vmíchejte jemně mleté ořechy.

Krok 7

Předpečený korpus vytáhněte z trouby a v tenké vrstvě jej potřete meruňkovou marmeládou.

Krok 8

Na marmeládu pak naneste ořechovou nádivku z bílků, uhlaďte a vraťte zpět do trouby. Při teplotě 150 °C (horkovzdušná trouba 130 °C) pečte dalších 15–20 minut, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá krusta a nádivka lehce nezezlátne.

Po úplném vychladnutí krájejte ostrým nožem na drobné kousky.

  • Dokonalého chuťového sladění dosáhnete, pokud místo části krupicového cukru přidáte při šlehání k bílkům cukr vanilkový. Výsledné řezy jsou pak i mnohem voňavější.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-orechove-vanocni-rezy-recept-na-slavnostni-moucnik.html