Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník
Jak upéct ořechové vánoční řezy | recept na slavnostní moučník. Intenzivní chuť i vůně vlašských ořechů, které pojí celé tyto božsky křehké řezy ozdobené křupavou a lahodně sladkou sněhovou skořepinou, z nich činí opravdu mimořádné cukroví s plnou chutí.
Co je potřeba
Na ořechové těsto:
- 250 g hladké mouky
- 150 g másla
- 80 g moučkového cukru
- 2 žloutky (bílky následně zužitkujete do nádivky)
- 80 g mletých vlašských ořechů
- kůra z jednoho malého citronu
Na ořechovou nádivku:
- 3 bílky
- 150 g krupicového cukru
- 70 g mletých vlašských ořechů
- meruňková marmeláda na potřetí těsta
Krok 1
Změklé máslo utřete či elektrickými metlami vyšlehejte s moučkovým cukrem dohladka.
Krok 2
Do máslového základu zapracujte žloutky.
Krok 3
Nakonec přidejte jemně mleté ořechy, najemno nastrouhanou citronovou kůru a za postupného přisypávání mouky vypracujte měkké, hladké a tvárné těsto, které nechejte alespoň dvě hodiny vychladit v lednici.
Krok 4
Poté těsto vyválejte na plát odpovídající velikosti plechu, nebo jej do plechu vyloženého pečicím papírem dlaněmi rozprostřete a dejte na 20–25 minut předpéct do trouby vyhřáté na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C).
Krok 5
Mezitím ke dvěma bílkům, které zbyly po oddělených žloutcích do těsta, přidejte ještě jeden a za současného přisypávání cukru vyšlehejte do lesklého pevného sněhu.
Krok 6
Následně zlehka vmíchejte jemně mleté ořechy.
Krok 7
Předpečený korpus vytáhněte z trouby a v tenké vrstvě jej potřete meruňkovou marmeládou.
Krok 8
Na marmeládu pak naneste ořechovou nádivku z bílků, uhlaďte a vraťte zpět do trouby. Při teplotě 150 °C (horkovzdušná trouba 130 °C) pečte dalších 15–20 minut, dokud se na povrchu nevytvoří křupavá krusta a nádivka lehce nezezlátne.
Po úplném vychladnutí krájejte ostrým nožem na drobné kousky.
- Dokonalého chuťového sladění dosáhnete, pokud místo části krupicového cukru přidáte při šlehání k bílkům cukr vanilkový. Výsledné řezy jsou pak i mnohem voňavější.