Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct čokoládovo-ořechový řez s lahodným krémem | recept

Jak upéct čokoládovo-ořechový řez s lahodným krémem | recept

Tento barevně atraktivní, čokoládově sladký a ořechy zvýrazněný krémový řez, jehož základ je navíc provoněný hřejivým kořením, je v kontrastním sladění se svěže tvarohovým krémem z dýňového pyré nesmírně elegantním a v chuti impozantním čokoládovo-ořechovým moučníkem.

Co je potřeba

Z uvedeného množství upečete opravdu velký čokoládovo-ořechový řez, a to na plechu o velikosti 30×40 cm

Na čokoládovo-ořechové těsto provoněné hřejivým kořením

  • 270 g hladké špaldové mouky
  • 100 g hrubě sekaných ořechů (jakéhokoliv druhu)
  • 2–3 lžíce tmavého kakaa
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 1 lžičku kypřícího prášku
  • 3 vajíčka
  • 120 g krupicového cukru
  • 200 g tučné zakysané smetany
  • 150 ml mléka
  • 100 g čokolády na vaření

Na lahodný tvarohový krém z dýňového pyré

  • 200 g dýňového pyré
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 tvaroh v alobalu
  • 1 tučný tvaroh ve vaničce
  • šťáva z jednoho menšího pomeranče
1

K přípravě čokoládovo-ořechového těsta, coby korpusu tohoto elegantního řezu, rozklepněte do mísy vajíčka a metličkou je prošlehejte s cukrem do nadýchané pěny.

prošlehání vajíček s cukrem do nadýchané pěny coby základu čokoládovo-ořechového korpusu
2

K vaječné pěně pak přidejte zakysanou smetanu a současně přilijte i mléko. Směs opět metličkou prošlehejte.

zvláčnění nadýchané vaječné pěny zakysanou smetanou a mlékem
3

Do vláčné krémové směsi nakonec přilijte ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu na vaření.  Tím máte vláčný základ čokoládovo-ořechového řezu připravený.

vmíchání rozpuštěné čokolády do krémové směsi
4

V druhé míse pak promíchejte veškeré zbylé sypké suroviny, které jsou pro dokončení čokoládovo-ořechového těsta naprosto nezbytné. V míse tedy smíchejte mouku, sekané ořechy, tmavé kakao, jedlou sodu s kypřícím práškem a vše provoňte kořením.

promísení sypkých a kořením provoněných surovin nezbytných k dokončení čokoládovo-ořechového těsta
5

Sypkou a kořením provoněnou směs pak propracujte s krémově vláčným základem do hladkého litého čokoládovo-ořechového těsta.

propracování krémově vláčného základu se sypkou a kořením provoněnou směsí
6

Těstem následně vyplňte plech s vyššími okraji, který jste předem vyložili pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C). Čokoládovo-ořechový korpus pečte cca 35 minut a poté nechejte na plechu zcela vychladnout.

vyplnění plechu litým čokoládovo-ořechovým těstem a následné pečení
7

V průběhu pečení začněte s přípravou lahodného tvarohového krému tím, že v míse utřete či metlami vyšleháte změklé máslo s cukrem do máslové pěny.

zahájení přípravy tvarohového krému utřením másla a cukru
8

K máslové pěně přimíchejte tvaroh v alobalu a důkladně jej zapracujte.

přidání tvarohu do máslové pěny
9

Poté do krému vmíchejte tvaroh ve vaničce s dýňovým pyré i pomerančovou šťávou a dokončete tak přípravu tvarohového krému. V míse jej dejte vychladit do lednice.

Domácí dýňové pyré si snadno uděláte podle tohoto návodu: https://www.jaktak.cz/jak-zavarit-dynove-pyre-recept.html

dokončení tvarohového krému přidáním druhého tvarohu, dýňového pyré a pomerančové šťávy
10

Na úplný závěr pak vychlazený tvarohový krém z dýňového pyré naneste na zchladlý, kořením provoněný čokoládovo-ořechový korpus a dejte do lednice řádně vychladit, čímž tvarohový krém krásně zpevní. Teprve poté krájejte na jednotlivé, barevně atraktivní řezy.

nanesení tvarohového krému z dýňového pyré na zchladlý čokoládovo – ořechový korpus

Tipy

  • Dýňové pyré potřebné do tvarohovému krému velice snadno připravíte i doma. Stačí jen omytou dužinu Hokkaido dýně i se slupkou nakrájet na menší kousky, v míse lehce zakápnout olivovým olejem, dobře promíchat a jednotlivé kousky rozložit na plech vyložený pečicím papírem. Poté vložit do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) a péct doměkka přibližně 25–30 min. Po upečení už jen zbývá měkké kousky dýně rozmixovat v hladké pyré.

Dýňového pyré si můžete bez obav připravit i více a zamrazit jej pro přípravu dalších dýňových specialit, jakými jsou například polévky, omáčky, pomazánky či další zákusky a dezerty.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct řezy z vlašských ořechů
Jak upéct řezy z vlašských ořechů
Jak upéct řezy z vlašských ořechů | recept na ořechový moučník. Tyto řezy jsou trochu náročnější na přípravu, ale nemějte obavy, podle tohoto podrobné…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.