Jak upéct čokoládovo-ořechový řez s lahodným krémem | recept
Tento barevně atraktivní, čokoládově sladký a ořechy zvýrazněný krémový řez, jehož základ je navíc provoněný hřejivým kořením, je v kontrastním sladění se svěže tvarohovým krémem z dýňového pyré nesmírně elegantním a v chuti impozantním čokoládovo-ořechovým moučníkem.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete opravdu velký čokoládovo-ořechový řez, a to na plechu o velikosti 30×40 cm
Na čokoládovo-ořechové těsto provoněné hřejivým kořením
- 270 g hladké špaldové mouky
- 100 g hrubě sekaných ořechů (jakéhokoliv druhu)
- 2–3 lžíce tmavého kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku kypřícího prášku
- 3 vajíčka
- 120 g krupicového cukru
- 200 g tučné zakysané smetany
- 150 ml mléka
- 100 g čokolády na vaření
Na lahodný tvarohový krém z dýňového pyré
- 200 g dýňového pyré
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 tvaroh v alobalu
- 1 tučný tvaroh ve vaničce
- šťáva z jednoho menšího pomeranče
Poté do krému vmíchejte tvaroh ve vaničce s dýňovým pyré i pomerančovou šťávou a dokončete tak přípravu tvarohového krému. V míse jej dejte vychladit do lednice.
Domácí dýňové pyré si snadno uděláte podle tohoto návodu: https://www.jaktak.cz/jak-zavarit-dynove-pyre-recept.html
Tipy
- Dýňové pyré potřebné do tvarohovému krému velice snadno připravíte i doma. Stačí jen omytou dužinu Hokkaido dýně i se slupkou nakrájet na menší kousky, v míse lehce zakápnout olivovým olejem, dobře promíchat a jednotlivé kousky rozložit na plech vyložený pečicím papírem. Poté vložit do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) a péct doměkka přibližně 25–30 min. Po upečení už jen zbývá měkké kousky dýně rozmixovat v hladké pyré.
Dýňového pyré si můžete bez obav připravit i více a zamrazit jej pro přípravu dalších dýňových specialit, jakými jsou například polévky, omáčky, pomazánky či další zákusky a dezerty.
Diskuze k článku