Jak upéct řezy z vlašských ořechů
Jak upéct řezy z vlašských ořechů | recept na ořechový moučník. Tyto řezy jsou trochu náročnější na přípravu, ale nemějte obavy, podle tohoto podrobného návodu se vám určitě vydaří. Ořechové náplni dodává tu správnou chuť tuzemák (rum), proto řezy nejsou vhodné pro děti. Chcete-li je přece jen nabídnout dětem, nahraďte tuzemák rumovým potravinářským aroma, popř. vanilinovým cukrem s rumovou příchutí.
Co je potřeba
Těsto:
- 6 vajec
- 200 g krupicového cukru
- 150 g másla
- 225 g mletých vlašských ořechů
- 105 g polohrubé mouky
- 3 lžíce kakaa
- 1/2 bal. kypřicího prášku na pečení
Náplň A:
- 250 g vlašských ořechů
- 4 lžíce moučkového cukru
- 100 ml tuzemáku (i víc)
- 1 vanilkový cukr
Náplň B:
- 4 vejce
- 200 g krupicového cukru
- 3 lžíce kakaa
- 250 g másla
- 100 ml silné černé kávy
Poleva:
- 100 g čokolády
- 20 g ztuženého tuku
- lžička oleje
- džem na potření korpusu
Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky prozatím odložte stranou na později. Žloutky utřete s máslem a cukrem do pěny. V jiné nádobě promíchejte sypké přísady – mouku, jemně mleté ořechy, kakao a prášek. Postupně je zapracujte do utřené směsi. Z odložených bílků ušlehejte pevný sníh a zapravte jej do těsta. Těsto rozetřete na hluboký plech vyložený papírem na pečení. Upečte při 180 °C. Zkuste propečenost dřevěnou špejlí, musí zůstat po vytažení suchá.
Ve vodní lázni ušlehejte celá vejce s cukrem, kakaem a uvařenou černou kávou. Směs musí alespoň po dobu 3 minut držet teplotu 85 °C. Krém zhoustne a vysoká teplota zajistí dokonalé zničení všech škodlivých mikroorganismů, např. bakterie Salmonelly. Po zhoustnutí krém za občasného prošlehání vychlaďte. V misce utřete máslo a po částech do něj zašlehejte uvařený základ. Pak krém rozetřete na ořechovou náplň a nechte v chladu ztuhnout.
Diskuze k článku