Jak upéct čokoládovo-ořechový řez s lahodným krémem | recept
Tento barevně atraktivní, čokoládově sladký a ořechy zvýrazněný krémový řez, jehož základ je navíc provoněný hřejivým kořením, je v kontrastním sladění se svěže tvarohovým krémem z dýňového pyré nesmírně elegantním a v chuti impozantním čokoládovo-ořechovým moučníkem.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete opravdu velký čokoládovo-ořechový řez, a to na plechu o velikosti 30×40 cm
Na čokoládovo-ořechové těsto provoněné hřejivým kořením
- 270 g hladké špaldové mouky
- 100 g hrubě sekaných ořechů (jakéhokoliv druhu)
- 2–3 lžíce tmavého kakaa
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého zázvoru
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- 1 lžičku jedlé sody
- 1 lžičku kypřícího prášku
- 3 vajíčka
- 120 g krupicového cukru
- 200 g tučné zakysané smetany
- 150 ml mléka
- 100 g čokolády na vaření
Na lahodný tvarohový krém z dýňového pyré
- 200 g dýňového pyré
- 100 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 tvaroh v alobalu
- 1 tučný tvaroh ve vaničce
- šťáva z jednoho menšího pomeranče
Krok 1
K přípravě čokoládovo-ořechového těsta, coby korpusu tohoto elegantního řezu, rozklepněte do mísy vajíčka a metličkou je prošlehejte s cukrem do nadýchané pěny.
Krok 2
K vaječné pěně pak přidejte zakysanou smetanu a současně přilijte i mléko. Směs opět metličkou prošlehejte.
Krok 3
Do vláčné krémové směsi nakonec přilijte ve vodní lázni rozpuštěnou čokoládu na vaření. Tím máte vláčný základ čokoládovo-ořechového řezu připravený.
Krok 4
V druhé míse pak promíchejte veškeré zbylé sypké suroviny, které jsou pro dokončení čokoládovo-ořechového těsta naprosto nezbytné. V míse tedy smíchejte mouku, sekané ořechy, tmavé kakao, jedlou sodu s kypřícím práškem a vše provoňte kořením.
Krok 5
Sypkou a kořením provoněnou směs pak propracujte s krémově vláčným základem do hladkého litého čokoládovo-ořechového těsta.
Krok 6
Těstem následně vyplňte plech s vyššími okraji, který jste předem vyložili pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C). Čokoládovo-ořechový korpus pečte cca 35 minut a poté nechejte na plechu zcela vychladnout.
Krok 7
V průběhu pečení začněte s přípravou lahodného tvarohového krému tím, že v míse utřete či metlami vyšleháte změklé máslo s cukrem do máslové pěny.
Krok 8
K máslové pěně přimíchejte tvaroh v alobalu a důkladně jej zapracujte.
Krok 9
Poté do krému vmíchejte tvaroh ve vaničce s dýňovým pyré i pomerančovou šťávou a dokončete tak přípravu tvarohového krému. V míse jej dejte vychladit do lednice.
Domácí dýňové pyré si snadno uděláte podle tohoto návodu: https://www.jaktak.cz/jak-zavarit-dynove-pyre-recept.html
Krok 10
Na úplný závěr pak vychlazený tvarohový krém z dýňového pyré naneste na zchladlý, kořením provoněný čokoládovo-ořechový korpus a dejte do lednice řádně vychladit, čímž tvarohový krém krásně zpevní. Teprve poté krájejte na jednotlivé, barevně atraktivní řezy.
- Dýňové pyré potřebné do tvarohovému krému velice snadno připravíte i doma. Stačí jen omytou dužinu Hokkaido dýně i se slupkou nakrájet na menší kousky, v míse lehce zakápnout olivovým olejem, dobře promíchat a jednotlivé kousky rozložit na plech vyložený pečicím papírem. Poté vložit do trouby vyhřáté na 190 °C (horkovzdušná trouba 170 °C) a péct doměkka přibližně 25–30 min. Po upečení už jen zbývá měkké kousky dýně rozmixovat v hladké pyré.
Dýňového pyré si můžete bez obav připravit i více a zamrazit jej pro přípravu dalších dýňových specialit, jakými jsou například polévky, omáčky, pomazánky či další zákusky a dezerty.