Jak upéct mřížkový koláč s ořechovo-ostružinovou náplní | recept
Mřížkový koláč s ořechovo-ostružinovou náplní | recept. Ostrá chuť ostružin je symbolem babího léta. Skvěle je uplatníte právě v tomto receptu na mřížkový koláč. Nelze zastřít, že nad jeho přípravou strávíte poměrně dost času, ale výsledek vám vynaložené úsilí plně vynahradí. Základem koláče je křehké těsto, potom následuje ořechová a ostružinová náplň a nakonec proužky těsta, které jsou díky posypání cukrem skvěle lepkavé.
Co je potřeba
Na těsto budeme potřebovat:
120 g másla
75 g cukru moučka + cukru krystal na závěrečné posypání
180 g hladké mouky
lžička kypřícího prášku
1 žloutek + 1 bílek na potření
lžíce citronové kůry
Na ořechovou náplň si připravíme:
30 g másla
20 g cukru krystal
50 g mletých vlašských ořechů
půlka zakysané smetany
lžička citronové kůry
Na ovocnou náplň si přichystáme:
350 g ostružin
2 lžíce cukru krystal
V prvním kroku si připravíme těsto. Všechny ingredience (kromě cukru krystalu a bílku) vložíme do hlubší mísy nebo na vál a pomalu rukama vypracováváme hladké těsto. Jakmile se všechny ingredience propojí, zabalíme těsto do potravinové fólie a necháme ho přibližně půl hodiny odpočinout v lednici.
Mezitím si přichystáme obě náplně. Na ořechovou náplň si nejprve nakrájíme máslo a necháme ho změknout. Následně k němu přidáme cukr, smetanu, ořechy, citronovou kůru a mícháme, až se všechno spojí.
V dalším kroku si připravíme náplň ostružinovou. Ostružiny propereme a vhodíme je do hlubší misky, přisypeme cukr krystal a vše rozmačkáme vidličkou. Nemusíme ostružiny rozmačkat úplně, můžeme nechat menší kusy. .
Na pomoučněném válu vyválíme 2 třetiny ztuhlého těsta do kulata tak, aby bylo o něco větší než koláčová forma. Zbytek těsta vraťte do chladničky. Osobně používám silikonovou koláčovou formu, pokud máte jinou, raději ji lehce vymažte máslem. Formu poklaďte těstem, na něj navršte ořechovou náplň a rovnoměrně rozprostřete. Na ořechy přilijte ostružinovou nádivku.
Nakonec ze zbylého těsta vyválíme tenkou placku a potom ji nařežeme na tenké proužky. Těmi poklademe připravený koláč (viz ilustrační fotografie). Vaječný bílek rozšleháme v hrnečku a potřeme jím proužky těsta a nakonec je posypeme krystalovým cukrem.
Připravený moučník vložíme do trouby předehřáté na teplotu 180 °C a pečeme asi 25 minut, dokud vršek nezezlátne. Hotový koláč krájíme na řezy a podáváme. Moučník můžeme doplnit lžící zakysané smetany.
Diskuze k článku