Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct krémový hruškový koláč | recept

Jak upéct krémový hruškový koláč | recept

Krémový hruškový koláč | recept. Recept na krémový hruškový koláč je spojením sladkých hrušek, kakaového křehkého korpusu a jemné vrstvy z tvarohu a zakysané smetany. Příprava hruškového koláče není nijak složitá ani příliš zdlouhavá. Kakaové těsto si navíc můžete připravit v časovém předstihu (než ho použijete, uchovejte ho v chladničce). Vyzkoušejte si upéct vynikající krémový hruškový koláč, určitě Vám také zachutná.

Co je potřeba

Na těsto:

  • 150 g tvarohu
  • 6 lžic slunečnicového oleje
  • 1 vejce
  • 40 g cukru
  • 2 lžíce kakaového prášku
  • 300 g hladké mouky
  • ½ kypřicího prášku do pečiva
  • špetka soli
  • máslo na vymazání plechu

Na náplň:

  • 1,5 kg hrušek ( přibližně 4 hrušky)
  • kůru i šťávu z jednoho citronu
  • 3 vejce
  • 1 vaničku tvarohu
  • 1 zakysanou smetanu
  • 60 g cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • špetka mletého hřebíčku a špetka skořice (nemusí být)
1

Nejprve si připravte těsto. V hlubší míse šlehejte vejce a cukr do pěny. Následně přidejte tvaroh a olej, důkladně promíchejte, aby se zvláště olej řádně zapracoval.

2

Do tvarohové směsi přisypte mouku, kypřicí prášek, sůl a nejlépe rukama zpracujte na hladké těsto. Kdyby se vám zdálo příliš tuhé, můžete přidat po lžících trochu vody. Pekáč běžných rozměrů (30 cm x 40 cm) vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem a těsto do něj vmačkejte. Případně ho můžete předem vyválet na potřebný rozměr, to se hodí zvláště v případě, že jste těsto právě vyndali z ledničky.

3

Hrušky oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je podle chuti na plátky nebo na kostičky a zakápněte citronovou šťávou. Následně k nim přisypte citronovou kůru a promíchejte. Potom je rovnoměrně naklaďte na připravené těsto.

4

V této fázi si zapněte troubu na teplotu 200 °C. Na náplň si nejprve oddělte bílky od žloutků. Z bílků a špetky soli následně ušlehejte tuhý sníh.

5

V další kroku utřete žloutky s oběma cukry do pěny. Přidejte tvaroh, zakysanou smetanu a případně i koření. Nakonec opatrně po lžících přimíchávejte sníh.

6

Vzniklou směs navršte na hrušky a koláč vložte do trouby. Pečte přibližně 30 minut, dokud koláč svrchu neztuhne.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.