Jak upéct Medové řezy (Medovník) | recept
Medové řezy (Medovník) | recept. Medovník je klasický a velmi oblíbený zákusek. Proč pro Medovník chodit do cukrárny, když si ho každý zvládne upéct doma? Příprava Medovníku není tak složitá, jak by se mohlo na první pohled zdát. Tři vrstvy medového korpusu potřeného povidly a karamelovým krémem osladí život každému.
Co je potřeba
Medový korpus:
25 g másla
75 g medu
75 g cukru krupice
1 vejce
lžička jedlé sody
230 g hladké mouky
Krém:
100 g másla
200 g karamelu (zkaramelizované salko)
Příprava vlastního zkaramelizovaného salka je nutná alespoň 3 hodiny předem!
Můžete zakoupit již hotové karamelové salko, stačí 1 plechovka.
Dohotovení:
100 g povidel
rum na pokapání
hrst mletých ořechů
Příprava korpusu Ve vodní lázní (nad parou) smícháme máslo, med, cukr, vejce a sodu. Ingredience rozpustíme a vymícháme v hladkou hmotu. Směs odstavíme a pozvolna do ní zamícháme hladkou mouku. Směs s moukou pořádně promíchejte, aby Vám nevznikly nežádoucí hrudky. Následně necháme pod pokličkou vychladnout.
Příprava krému: Příprava zkaramelizovaného salka je nutná alespoň 3 hodiny předem. Vezmeme neotevřenou plechovku Salka (husté, sladké, kondenzované mléko) a vaříme ji potopenou v hrnci s vodou na mírném plamení po dobu 2 hodin. Voda by měla jen probublávat. Plechovku můžeme během vaření otočit (cca po 1 hodině). Po povaření plechovku vyjmeme, ale stále neotevíráme. Plechovku necháme dostatečně vychladnout (stačí nechat 1 hodinu a plechovka vychladne). Ke zkaramelizovanému Salku přidáme změklé máslo. Před tím, než se pustíte do přípravy korpusu, vytáhněte si máslo z lednice, aby nebylo tuhé a dobře se Vám s ním pracovalo. Zkaramelizované salko a změklé máslo spolu vyšleháme.
Jakmile máme hotový postup u posledního korpusového plátu, pomažeme celý medový řez zbylým krémem a posypeme mletými ořechy. Doporučuji mleté vlašské ořechy. Medovník krájíme na trojúhelníčky nebo malé obdélníky. Medovník můžeme servírovat nazdobený domácí šlehačkou nebo jen tak samotný ke kávě. Přeji mnoho zdaru při jeho tvorbě!
Diskuze k článku