Jak upéct věnečky z jihočeského perníkového těsta | recept
Věnečky z jihočeského perníkového těsta | recept. Od kamarádky, která se zabývá pečením perníčků, jsem dostala tip na jihočeské perníkové těsto. Toto těsto je základní, v chladničce vydrží několik týdnů a přidáním různých ingrediencí se z něj tvoří perníčky odlišných chutí. Těsto jsem vyzkoušela a zkusila několik doporučených druhů pečiva. Těsto mě nadchlo, perníčky jsou krátce po upečení měkké a moc dobré. Doporučuji vyzkoušet.
Co je potřeba
Na základní těsto:
- 1000 g krupicového cukru
- 500 g tekutého medu
- 900 g (ml) vody
- 50 g rybízové nebo jiné marmelády
- 2200 g hladké pšeničné mouky (nebo 90 % pšeničné a 10 % žitné mouky)
- 25 g perníkového koření (směs badyánu, skořice, anýzu, hřebíčku a nového koření)
Na věnečky:
- 500 g odleželého těsta
- 2–5 g amonia
- 1 žloutek
- lžička perníkového koření
- 50 g hladké mouky
- rozšlehané vejce na potření
- strouhané ořechy s vanilkovým cukrem na posyp
- marmeláda na slepení
- čokoláda na polití
Začněte tím, že na suché pánvi roztavíte 100 g krupicového cukru na světlý karamel. Až bude mít karamel požadovanou barvu, vlijte do pánve 900 gramů horké vody (900 g vody odpovídá 900 ml). Přidáním horké vody zabráníte ztuhnutí karamelu a i reakce není tak bouřlivá, jako při užití studené tekutiny. Do vody s rozpuštěným karamelem přidejte zbývajících 900 g cukru, med, marmeládu a směs nechte přejít varem. Pak ihned odstavte a nechte zchladnout.
Ze základního těsta si můžete upéct třeba perníkové věnečky. Ukrojte 500 g připraveného odleželého těsta, přidejte 2-5 g amonia, 1 žloutek, lžičku perníkového koření a 50 g hladké mouky. Vypracujte těsto, které lze ihned dále zpracovávat. Amonium je cukrářské droždí a dostanete ho koupit v drogerii nebo cukrářských potřebách.
Těsto vyválejte na tloušťku asi 4 mm. Velmi lehce podsypávejte moukou, pokud to bude nutné. Z připraveného plátu vykrajujte kolečka s otvorem uprostřed. Polovinu vykrájených koleček potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte strouhanými ořechy s vanilkovým cukrem. Druhou polovinu jen potřete vajíčkem. Upečte v troubě při 220 °C. Doba pečení závisí na troubě, orientačně stačí 10 minut. Vychladlé spojujte libovolnou marmeládou a můžete pocákat čokoládou. Jsou velmi brzy měkké, dají se jíst okamžitě.
Varování
Při pečení za použití amonia nesmíte otvírat troubu začátkem pečení, těsto by kleslo. Amonium dávkujte přesně podle receptu, přidáním většího množství je pečivo cítit čpavkem. Při pečení se čpavek uvolňuje, nelekejte se proto neobvyklého zápachu. Správně dávkované cukrářské droždí v upečeném perníku nepoznáte.
Diskuze k článku