Jak upéct mazanec s mákem a višněmi | recept
Mazanec s mákem a višněmi | recept. Podle tradic se o velikonočním týdnu na Bílou sobotu peče nejstarší obřadní pečivo – mazanec. Je to bochánek ze sladkého kynutého těsta, zdobený mandlemi a svrchu naříznutý do kříže. Podává se nakrájený na plátky a pocukrovaný. Ne každý ho má v oblibě, těsto je sušší. Vyzkoušela jsem upéct mazanec s makovou náplní a višněmi a ten mojí rodině chutnal více, než klasický. Nabízím recept na vyzkoušení.
Co je potřeba
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 70 g cukru
- 120 g másla
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- kostka (42 g) droždí
- špetka soli
- 50 g rozinek
- 30 g mandlí
Maková náplň:
- 125 g mletého máku (na fotografiích je bílý mák)
- 100 g mletých mandlí
- 250 ml mléka
- 50 g cukru
Višňová náplň:
- višňový nebo třešňový kompot (720 ml)
- 1 mandlový pudink v prášku
- podle uvážení cukr
- voda
- vejce na potření
- mandle na posyp
Nejprve si připravíme obě náplně, makovou i pudinkovou náplň. Před dalším zpracováním musí vychladnout. Do mléka přidáme cukr, mletý mák a mandle. Přivedeme do varu, několik minut za stálého míchání vaříme a pak odstavíme. Na pudinkovou náplň potřebujeme šťávu z višňového kompotu. Doplníme ji vodou, aby společně dosahovaly objemu 400 ml. Pak podle chuti dosladíme a podle návodu na sáčku uvaříme ve šťávě s vodou hustý pudink.
Těsto zaděláme kváskem z mírně zahřátého mléka, do kterého jsme přidali trochu cukru, mouky a rozdrobené droždí – na teplém místě ho necháme vzejít. Zatímco droždí pracuje, připravíme si do mísy ostatní potřebné ingredience. Promícháme mouku se špetkou soli, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme částečně zchladlé rozpuštěné máslo s rozšlehanými vejci. Přidáme rozinky, mandle a vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme ho v teple vykynout. Misku přikryjeme utěrkou. Správně vykynuté těsto přibližně zdvojnásobí objem.
Diskuze k článku