Jak upéct mazanec s mákem a višněmi | recept
Mazanec s mákem a višněmi | recept. Podle tradic se o velikonočním týdnu na Bílou sobotu peče nejstarší obřadní pečivo – mazanec. Je to bochánek ze sladkého kynutého těsta, zdobený mandlemi a svrchu naříznutý do kříže. Podává se nakrájený na plátky a pocukrovaný. Ne každý ho má v oblibě, těsto je sušší. Vyzkoušela jsem upéct mazanec s makovou náplní a višněmi a ten mojí rodině chutnal více, než klasický. Nabízím recept na vyzkoušení.
Co je potřeba
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 70 g cukru
- 120 g másla
- 2 vejce
- 250 ml mléka
- kostka (42 g) droždí
- špetka soli
- 50 g rozinek
- 30 g mandlí
Maková náplň:
- 125 g mletého máku (na fotografiích je bílý mák)
- 100 g mletých mandlí
- 250 ml mléka
- 50 g cukru
Višňová náplň:
- višňový nebo třešňový kompot (720 ml)
- 1 mandlový pudink v prášku
- podle uvážení cukr
- voda
- vejce na potření
- mandle na posyp
Krok 1
Nejprve si připravíme obě náplně, makovou i pudinkovou náplň. Před dalším zpracováním musí vychladnout. Do mléka přidáme cukr, mletý mák a mandle. Přivedeme do varu, několik minut za stálého míchání vaříme a pak odstavíme. Na pudinkovou náplň potřebujeme šťávu z višňového kompotu. Doplníme ji vodou, aby společně dosahovaly objemu 400 ml. Pak podle chuti dosladíme a podle návodu na sáčku uvaříme ve šťávě s vodou hustý pudink.
Krok 2
Těsto zaděláme kváskem z mírně zahřátého mléka, do kterého jsme přidali trochu cukru, mouky a rozdrobené droždí – na teplém místě ho necháme vzejít. Zatímco droždí pracuje, připravíme si do mísy ostatní potřebné ingredience. Promícháme mouku se špetkou soli, uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme částečně zchladlé rozpuštěné máslo s rozšlehanými vejci. Přidáme rozinky, mandle a vzešlý kvásek. Vypracujeme těsto a necháme ho v teple vykynout. Misku přikryjeme utěrkou. Správně vykynuté těsto přibližně zdvojnásobí objem.
Krok 3
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučené desce na obdélník silný asi 5 mm. Na něj rozprostřeme studenou makovou náplň a jako druhou vrstvu pudink z višňové šťávy.
Krok 4
Na povrch poházíme třešně ve volitelném množství. Já dávám celý obsah sklenice o objemu 720 ml. Kratší strany obdélníku kousek přeložíme, aby náplň při stáčení nevytékala. Pak zarolujeme běžným způsobem.
Krok 5
Roládu stočíme do dortové formy, začínáme od středu. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem a ozdobíme mandlemi. Pečeme při teplotě 170 °C asi hodinu. Množství těsta je do dortové formy o průměru 26 cm. Mezi okrajem formy a těstem musí zůstat mezera, aby mazanec nepřetekl, při nabývání v troubě.
Krok 6
Na obrázku je mazanec v malé formě, a proto upečený má trochu jiný tvar. Před krájením nechte mazanec dobře vychladnout. Náplň se zpevní. Jestliže ho budete krájet teplý, třešňová náplň nedrží tvar.