Jak upéct marinovaná hovězí žebra
Jak upéct marinovaná hovězí žebra | recept na marinovaná žebra připravená pomalým pečením v troubě. Dnes pro vás mám recept na marinovaná žebra v omáčce z piva a chilli. Hovězí žebra jsou chuťově výborná, musíte je však nechat marinovat alespoň 12 hodin. Pomalým pečením v troubě hovězí maso získá výbornou chuť křehkost. Recept se hodí i na variantu grilování. Záleží jen na vás.
Co je potřeba
- 1 kg hovězích žeber
- 1 dl chilli omáčky
- 1 dl piva
- 1 dl oleje
- pepř
- sůl
- česnek podle uvážení
Hovězí žebra rozdělte na menší části a naložte je do marinády alespoň na 12 hodin. Marinádu si vyrobíte rozmixováním všech ingrediencí. Žebra potřete marinádou ze všech stran a uložte je do chladu. Chilli omáčku si můžete sami udělat podle následujícího receptu nebo ji koupit hotovou v obchodě.
Hovězí žebra je výhodné připravovat v troubě při nízké teplotě, tzv. pomalým pečením. Naložená žebra přeložte z misky i se zbytky marinády do pekáče. Ten zakryjte alobalem, ve kterém propíchněte nožem malý otvor, a vložte do trouby. Troubu zapněte na 100 °C a pečte asi 5 hodin. Po této době by měla být žebírka měkká. Odkryjte je, teplotu zvyšte na 220 °C a několik minut dopečte, aby se vytvořila kůrka. Po dopečení zakryjte, nechte 5 minut odpočinout a podávejte se zeleninou.
Jestliže chcete žebírka grilovat, nejprve je uvařte doměkka. Vkládejte maso do vroucí vody, aby se zatáhlo, po opětovném dosažení varu snižte teplotu a dovařte. Pak žebírka nechte marinovat v libovolné marinádě 1–5 dní. Poté je vkládejte na rozpálený rošt a ugrilujte. Během grilování potírejte zbylou marinádou.
Diskuze k článku