Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct marcipánky | slepované perníkové cukroví

Jak upéct marcipánky | slepované perníkové cukroví

Jak upéct marcipánky | slepované perníkové cukroví. Okolo svátku Mikuláše začíná ten správný čas, kdy je třeba začít s pečením cukroví. Určitě už máte vybráno a víte, jaké druhy letos upečete, ale přesto vám ještě budeme nabízet k vyzkoušení a ochutnání sesbírané a léty prověřené recepty, jako je ten následující. Přejeme Vám všem hezké a pohodové chvíle při pečení.

Co je potřeba

Těsto:

  • 560 g hladké mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 3–4 vejce
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • lžička mleté skořice
  • půl lžičky mletého hřebíčku
  • lžička jedlé sody
  • lžička prášku do perníku
  • 5–6 lžic tekutého medu

Poleva:

  • 100 g čokolády na vaření
  • 20 g omegy
  • 1 lžička rostlinného oleje

Náplň a zdobení podle vlastní chuti a fantazie

1

Promíchejte veškeré sypké suroviny v misce a uprostřed vytvořte důlek. Do něj rozklepněte vejce a přidejte med. Vše dohromady propracujte v těsto. Těsto odložte alespoň na 12 hodin do chladna rozležet.

Jak upéct marcipánky | slepované perníkové cukroví
2

Těsto se nelepí (nebo jen nepatrně), rozválejte ho na plát silný asi 3 mm a vykrajujte libovolné tvary. Jestliže je třeba těsto při vyvalování podsypávat, šetřete moukou. Lepší by bylo těsto válet mezi dvěma papíry na pečení.

Jak upéct marcipánky | slepované perníkové cukroví
3

Vykrájené kousky přeneste na plech vyložený papírem na pečení. Plech s cukrovím vkládejte do předem vyhřáté trouby a upečte při 170 °C. Doba pečení je zhruba 12 minut.

Jak upéct marcipánky | slepované perníkové cukroví
4

Upečené marcipánky nechte dobře vychladnout a pak uložte v uzavřené krabici nebo dóze. Takto připravené vydrží dlouho, plnit a zdobit je můžete týden před konzumací.

Jak upéct marcipánky | slepované perníkové cukroví
5

Marcipánky se slepují krémem, marmeládou nebo povidly. Polévat se mohou čokoládovou, cukrovou, bílkovou nebo žloutkovou polevou. Poleva na obrázcích je z rozpuštěné čokolády, omegy a lžičky oleje pro lesk. Polevu nechte ztuhnout při běžné pokojové teplotě, zachová si lesk. Ozdobte mandlemi, oříšky, barevnou cukrovou rýží – čímkoli chcete.

Jak upéct marcipánky | slepované perníkové cukroví
6

Doporučuji vyzkoušet ke slepování tento výborný švestkový krém od Markéty:https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-krem-s-chuti-svestek-k-plneni-moucniku-cukrovi-recept.html

Jak upéct marcipánky | slepované perníkové cukroví

Tipy

Do těsta nejprve rozklepněte jen 3 vejce. Teprve tehdy, nepůjde-li vám těsto spojit, přidejte čtvrté. Někdy to není třeba.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články