Jak upéct linecké kytičky s marmeládou | recept na cukroví
Jak upéct linecké kytičky s marmeládou | recept na cukroví. Linecké s marmeládou je jedno ze základních a nejtradičnějších druhů vánočního cukroví. Peče ho téměř každý, i když recept se mnohde liší. Přiznám se, že i já peču podle starého předpisu od maminky. Linecké těsto má pevně daný poměr 3:2:1, tak jak je uveden v rozpisu. Doporučuji do těsta přidat strouhanou citronovou kůru pro lepší chuť.
Co je potřeba
Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 2 žloutky
Náplň:
- pikantní marmeláda
moučkový cukr na posyp
Přidejte na hrubém struhadle nastrouhané nudličky studeného másla a dva žloutky. Máslo musí být studené, aby mělo těsto správnou kvalitu. Pro lepší chuť cukroví můžete přidat nastrouhanou kůru z citronu (není nutná). Vypracujte těsto, zabalte ho do folie a nechte ho odležet. Pro snadnější práci byste měli těsto před vykrajováním zchladit na 10–15 °C. Odležením také vymizí vnitřní pnutí vzniklé mísením.
Vychlazené těsto vyvalujte na nepřilnavé podložce na sílu špejle. Snažte se co nejméně těsto podsypávat moukou. Další přídavek mouky není žádoucí, těsto ztrácí na kvalitě. Vykrajujte libovolné tvary, přeneste na plech s papírem na pečení a vkládejte do vyhřáté trouby. Pečte při 180 °C. Upečené kousky nechte vychladnout na kuchyňské mřížce.
Okrojky těsta, které zbydou po vykrájení, upečte zvlášť. Znovu je nevyvalujte. Upečené okrojky můžete použít na některou trvanlivou náplň nebo je zpracovat na nepečené druhy cukroví.
Diskuze k článku