Lívance s ovesnými vločkami | recept. Klasické lívance z litého těsta můžeme vylepšit přidáním ovesných vloček. Ovesné vločky jsou bohatým zdrojem vlákniny, pomáhají správné činnosti střev, jsou lehce stravitelné, snižují cholesterol a hladinu krevního cukru. Lívance s vločkami jsou chutnější a zdravější variantou lívanců jen z mouky.
Co je potřeba
0,5 l mléka
2 celá vejce
100 g ovesných vloček
100 g hladké mouky
špetka soli
2 kávové lžičky krupicového cukru
20 g droždí tj. polovina kostičky
1
Do osoleného a oslazeného vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme asi 10 minut odpočinout. Přidáme 2 celá vejce a rozšleháme je metličkou.
2
Následně přimícháme 100 g vloček, používám jemné vločky, ale mohou se přidat i obyčejné. Do těsta z jemných vloček přidejte 100 g mouky, obyčejné vločky jsou hrubší, přidejte o něco víc mouky, zpravidla stačí 150g.
3
Ovesné vločky a hladkou mouku důkladně promíchejte s mlékem a nechte na teplém místě kynout. Těsto bude vykynuté přibližně za jednu hodinu. Jestliže je těsto příliš husté, zředíme ho přidáním mléka (týká se těsta z obyčejných vloček).
4
Pánev potřete mašlovačkou tukem na pečení – olejem, sádlem, ztuženým tukem. Máslo není vhodné, připaluje se. Pokud ale máte přepuštěné máslo, tak na lívance je nejlepší. Pod názvem ghí už se dá koupit v některých obchodech. Na pánev naběračkou nalijte těsto a lehce rozetřete. Po chvíli otočte a dopečte i druhou stranu.
5
Hotové lívanečky se cukrují a sypou skořicí nebo potřou džemem a ozdobí smetanou. Přeji vám dobré chutnání.
Jablečné lívanečky | recept. Využití jablek v kuchyni je mnohostranné. Jablka se používají v teplé i studené kuchyni. Tepelná úprava jablka ochuzuje o…
Sladce laděnou, přitom však zdravou svačinkou vám budou právě tyto pečené ovesné kostky, které svou jednoduchou a rychlou přípravou osloví a chutí i v…
Vločková očka | recept. Ovesné vločky sice nejsou typickou ingrediencí při přípravě tradičního vánočního cukroví, ale v tomto receptu jsou provoněné m…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku