Jak z třtinové melasy upéct jednoduchý litý perník s cukrovou polevou
Nepatrný karamelový nádech hořkosladké třtinové melasy umocněný třtinovým cukrem a protnutý aromatickým kořením přemění jednoduchý litý perník v nepřekonatelný moučník, jehož temně tmavé, hořkosladké těsto z melasy pak přímo svědčí cukrově bílé, svěže citronové polevě.
Co je potřeba
Z uvedeného množství upečete melasový perník na plechu o rozměrech 30× 40 cm
Sypké ingredience:
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička skořice
- 1 lžička badyánu
- 1 lžička hřebíčku
Tekuté ingredience:
- ½ hrnku třtinové melasy
- ½ hrnku oleje
- 1 a ½ hrnku vody
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička vanilkového aroma
Na cukrovou polevu:
- 150 g moučkového cukru
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce vroucí vody
- 1 lžička oleje
Ochucovací složku, do níž je zakomponovaná základní ingredience tohoto litého perníku, tedy třtinová melasa, získáte postupným prošleháním a promícháním všech tekutých ingrediencí. V míse tak nejprve metličkou prošlehejte melasu s olejem a postupně i vodou, kdy při prošlehávání pracujte pomalu a buďte trpěliví, chvilku potrvá, než se ingredience spojí.
Tipy
- Tento jednoduchý melasový perník můžete stejně jednoduše nechat i bez polevy. Díky své intenzivní hořkosladké chuti s jemným karamelovým nádechem je totiž chutný sám o sobě. Můžete jej ale na talíři ozdobit kopečkem lahodné šlehačky na zjemnění či přelít karamelovým topingem. V případě potřeby jakékoliv polevy vám pak bezpochyby zachutná kombinace melasového perníku a bílé čokoládové polevy.
Diskuze k článku