Jak upéct krémový dýňový koláč | recept
Krémový dýňový koláč | recept. S přicházejícím podzimem nastává opět sezóna dýní. Ačkoli se dýně v naší kuchyni zabydluje už poměrně dlouho, její obliba roste raketovou rychlostí hlavně v posledních letech. Jedním z klasických zpracování dýně je sladký moučník. Pro někoho sice může představovat poněkud netypickou chuť, ale v tomto receptu je dýně zkombinovaná se zakysanou smetanou, která dýňové náplni dodá krémovou konzistenci a celkově tak zjemní její chuť.
Co je potřeba
Co budeme na výrobu koláče potřebovat:
Na těsto si připravte:
120 g másla (popřípadě rostlinného tuku)
200 g hladké mouky
3 lžíce studené vody
špetku soli
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Na náplň je potřeba:
150 g dýně Hokkaido
150 ml zakysané smetany
3 žloutky
200 g krupicového cukru
30 g hladké mouky
Nejprve si připravíme těsto. Máslo necháme změknout. Ostatní ingredience by měly mít také pokojovou teplotu. Ke změklému máslu přidáme potřebné množství mouky, nalijeme vodu a přisypeme sůl. Všechny suroviny rukama zpracováváme tak dlouho, dokud nevznikne hladké tuhé těsto. Pokud se nám bude těsto drolit, přilijeme ještě vodu, ale nesmíme to přehánět, aby těsto nebylo lepivé. Uhnětené těsto přeneseme na vál a rozválíme jej dokulata. Formu o průměru 30 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, popřípadě můžeme nahradit pečícím papírem. Poté těsto opatrně přesuneme do formy až do krajů.
Troubu zapneme na 180 °C těsně předtím, než začneme připravovat náplň. Tento druh dýně není třeba loupat, při tepelné úpravě totiž snadno změkne. Navíc se v její slupce ukrývá řada vitamínů a díky ní získá pokrm i hezkou výslednou barvu. Dýni pouze omyjeme, nakrájíme na větší kostky, vhodíme do hrnce a krátce necháme povařit do poloměkka. Poté ji nastrouháme na hrubém struhadle.
Diskuze k článku