Jak upéct domácí meruňkový koláč s tvarohem | recept
Jak upéct domácí meruňkový koláč s tvarohem | recept. Meruňkový koláč s tvarohem má výraznou sladkokyselou chuť, která je mírněna sladkým tvarohem. Meruňkový koláč s tvarohem je sytý, proto je možno podávat ho vlažný jako sladké hlavní jídlo. Přinášíme návod, jak upéct meruňkový koláč s tvarohem z tradičního kynutého těsta. Zkuste jej!
Co je potřeba
- na dva koláče o průměru 30 centimetrů budeme potřebovat:
- 350 g směsi hladké a polohrubé mouky (může být i pouze polohrubá)
- 250 ml mléka
- 125 g směsi tuku (například hera, máslo, olej)
- 125 g pískového cukru
- čtvrt lžičky soli
- půl balíčku droždí
- 1 vejce
Na přípravu těsta na dva koláče o průměru 30 centimetrů budeme potřebovat: 350 gramů směsi hladké a polohrubé mouky (může být i pouze polohrubá, 250 mililitru mléka, 125 gramů směsi tuku (například hera, máslo, olej), 125 gramů pískového cukru, čtvrt lžičky soli, půl balíčku droždí a jedno celé vejce.
Mléko trochu ohřejeme, rozmícháme v něm lžíci cukru, lžíci mouky a půl balíčku kvasnic. Droždí rozmícháme s moukou a necháme vzejít kvásek. Cukru nesmí být příliš, aby se kvasinky „nezahltily“ a mléko nesmí být moc horké (jen vlažné), aby se droždí nespařilo. Pak by těsto obtížně kynulo, nebo vůbec.
Koláčovou formu vymažeme tukem. Poloviční množství vykynutého těsta roztáhneme po dně formy. Aby se těsto nelepilo na prsty, trochu si je pomoučíme, nebo naopak potřeme trochou oleje. Na těsto rozetřeme poloviční množství tvarohu. Jestliže budeme péct jen jeden plech, rozetřeme po těstu všechen tvaroh.
Upečený koláč necháme mírně zchladnout a podáváme vlažný k obědu. A nebo ho necháme vychladnout úplně, nakrájíme na kousky a podáváme podle rodinných zvyklostí.
Diskuze k článku