Kaiserky. Toto typicky kulaté a křupavé pečivo netřeba moc popisovat, je běžně dostupné v každém supermarketu. Málokdo možná ví, že kaiserka pochází z Rakouska a má připomínat korunu. Ale proč si neudělat kaiserky doma? Vždyť na tom není nic složitého. A navíc budete mít doma čerstvé pečivo vlastní výroby. Ráda se podělím o svůj recept na domácí kaiserky, těsto dělám v domácí pekárně a kaiserky peču v troubě.
Co je potřeba
Těsto na domácí kaiserky: 300 ml mléka 250 g hladké mouky 125 g polohrubé mouky 125 g pšeničné chlebové nebo žitné mouky 25 g másla – rozpustit 15 g soli 10 g droždí 5 g cukru Vejce na potření
Na posyp na kaiserky: lněné semínko, mák, kmín nebo hrubou sůl
1
Pusťme se hned do přípravy těsta na kaiserky. Připravíme si domácí pekárnu a do její nádoby nalijeme nejdříve mléko, přidáme rozpuštěné máslo a pak všechnu mouku. Do mouky dáme droždí s cukrem na jednu stranu nádoby a na druhou stranu sůl. Domácí pekárnu nastavíme na program TĚSTO.
2
Jakmile domácí pekárna spustí znamení, máme těsto na domácí kaiserky hotové. Těsto nám krásně vykynulo (viz fotografie těsta) a teď s ním budeme pracovat už jen v troubě.
3
Hotové těsto rozdělíme na 12 kousků a uděláme z nich kulaté bochánky. Když jsem je vážila 1 bochánek měl zhruba 75 g. Umístíme na plech s pečícím papírem ( víc jak 6 ks na plech nedávám ) a necháme 10 minut odpočinout.
4
Tvořítkem vytlačíme na bochánky hluboký dekor, obrátíme dekorem dolů a necháme dalších 15 minut kaiserky kynout. Paprskovitý dekor typický na kaiserkách symbolizuje rakouskou královskou korunu, kaiserky pekly rakouští pekaři na počest Franze Josefa I.
5
Bochánky kaiserek obrátíme zpět, potřeme za pomoci mašlovačky rozšlehaným slepičím vejcem, posypeme sezamovými, dýňovými, lněnými semínky nebo kmínem (výběr záleží na vás, prostě co máte rádi).
6
Kaiserky pečeme v předehřáté troubě při teplotě 220 °C zhruba 10 minut dozlatova. Domácí voňavoučké a křupavé pečivo je hotové.
Varování
Při potírání vajíčkem nevtírejte vajíčko mezi dílky kaiserky, nebo se při pečení od sebe oddělí.
Jak upéct chléb, co se zaručeně povede | recept nejen pro domácí pekárnu. Máte chuť vyzkoušet si pečení domácího chleba? Koupili jste si domácí pekárn…
Nekynutý semínkový chléb bez mouky | bezlepkový recept. Semínkový chléb je velmi zdravou variantou ke klasickému kynutému chlebu a je vhodný i pro ty,…
Plzeňské rozpeky | recept. Rozpeky jsou bochánky z kynutého těsta, které jsou pečené v troubě. Na Plzeňsku se rozpeky podávají jako příloha k dušené m…
Slané pečivo se smetanou plněné sýrem | recept. Dnes nabízím recept na slané pečivo, které můžete zobat jen tak u televize nebo skleničky vína. Naplní…
Medové zázvorky | recept na vánoční cukroví. Zázvorky jsou staročeské klasické vánoční cukroví. Jak název napovídá, přidává se do nich mletý sušený zá…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku