Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na nekynutý semínkový chléb bez mouky | bezlepkový recept

Jak na nekynutý semínkový chléb bez mouky | bezlepkový recept

Nekynutý semínkový chléb bez mouky | bezlepkový recept. Semínkový chléb je velmi zdravou variantou ke klasickému kynutému chlebu a je vhodný i pro ty, co nemohou lepek či se vyhýbají mouce. Mezi hlavní ingredience patří slunečnicová semínka a ovesné (bezlepkové pohankové) vločky a různý mix oříšků. Aby nám chléb držel pohromadě, použijeme lněná a chia semínka a vlákninu psyllium. Možná si říkáte, že chléb vyjde draho, ale je velice sytý, proto jej stačí málo a lze jej i zamrazit. Chléb je potřeba nechat odležet minimálně 2 hodiny.

Co je potřeba

  • 150 g slunečnicových semínek
  • 150 g pohankových vloček (bezlepková varianta) nebo ovesných vloček
  • 100 g lněných semínek 
  • 100 g dýňových semínek (lze nakombinovat i s konopnými semínky, sezamem, mákem, apod.)
  • 50 g mandlí
  • 50 g různých oříšků - vlašské, lískové, kešu, para 
  • 3 polévkové lžíce chia semínek
  • 4 lžíce vlákniny psyllium (k dostání v lékárně či v obchodech se zdravou výživou)
  • 1 lžička kvalitní mořské nebo himalájské soli
  • 1 lžička javorového sirupu, medu nebo jiného sladidla (agávový sirup, rýžový sirup)
  • 300 ml vody
  • forma na chleba
1

Uvedená množství lze různě kombinovat, důležité je pouze dodržet poměr pojivových surovin – lněných a chia semínek a psyllia, aby se chléb nerozpadl. Celkové množství suchých surovin má být 600 g.

2

Postup:

Semínka a oříšky si odvážíme, propláchneme vodou a smícháme vše v míse s vločkami, psyliem a solí. V 300 ml vody rozpustíme javorový sirup či jiné sladidlo a vmícháme do suché směsi. 

3

Formu na chleba si vyložíme pečicím papírem. Silikonovou či formu s keramickým nepřilnavým povrchem vykládat nemusíme. Směs přendáme do formy a dobře rukou upěchujeme a vyhladíme. Přikryjeme utěrkou a necháme stát alespoň 2 hodiny (ideálně 12 hodin) při pokojové teplotě.

4

Troubu si předehřejeme na 200 stupňů a pečeme na prostředním roštu 20 minut. Poté formu převrátíme vzhůru nohama, odstraníme případný pečicí papír a dopečeme dalších 30 az 40 minut přímo na mřížce nebo plechu. Správně upečený chléb po zaklepání zní dutě.

5

Chléb necháme zcela vychladnout na mřížce, jinak by se rozpadal. Uchováváme v chlebníku nebo polouzavřené nádobě, případně zabalaný v utěrce. Pro zamrazení chléb nakrájíme na plátky a proložíme kousky pečicího papíru, aby se nám plátky dobře odebíraly. Chléb je dobré pořádně kousat.

Varování

Pozor na alergie na oříšky či semínka.

|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit cuketové tacos | recept
Jak připravit cuketové tacos | recept
Cuketové tacos | recept. Tacos jsou malé mexické tortilly plněné mletým masem či jinými náplněmi. Tacos si můžete připravit ve zdravější variantě z…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.