Jak upéct dietní pizzu z tvarohového těsta
Jak upéct dietní pizzu z tvarohového těsta | recept na domácí pizzu. Věřte, nevěřte, ale i dietnější verze pizzy může mít opravdu šmak. Těsto, jehož základ tvoří tvaroh s minimální účastí mouky, je úžasně, vláčné a ve spojení s rajčatovou směsí na potření a ingrediencemi na obložení, se kterými si můžete pohrát dle vlastní chuti, vytvoříte dokonalou pizzu, která je jasným důkazem, že i zdravá pizza plná bílkovin může opravdu skvěle chutnat.
Co je potřeba
Na těsto:
- 1 vanička tvarohu
- 40 g celozrnné špaldové mouky
- 15 g psyllia – rozpustná vláknina
- 2 vajíčka
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky soli
- špetka kurkumy (či kari)
poznámka: 15 g psyllia můžete v těstě nahradit 50 g celozrnné špaldové mouky
Na potření:
- 140 g rajčatového protlaku
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžička provensálského koření
- 1 lžička bazalky
- 1 stroužek česneku
Na obložení:
- 1 menší červená cibule
- 100 g kuřecí šunky
- 100 g strouhaného sýra
Připravené těsto rozetřete pomocí mokré vařečky či stěrky na plech vyložený pečícím papírem. Já jsem si pomohla koláčovou formou o průměru 28 cm, do které se mi těsto lépe tvarovalo a navíc množství těsta perfektně odpovídalo její velikosti a výsledné, přibližně půl centimetrové, vrstvě těsta. Těsto 10 minut předpečte ve vyhřáté troubě na 180 ˚C.
Tipy
Recept je veskrze variabilní.
Těsto můžete zvolit pouze základní, neochucené, nebo přidat koření typu bazalka, oregáno či provensál, špetku červené papriky, granulovaný česnek apod.
Rajčatovou směs můžete použít i kupovanou či připravenou z rajčatové passaty.
Finální ingredience na obložení jsou také ve Vaší režii – tuňák, pikantnější salám, mozzarella, sýr s modrou plísní, vajíčka, špenát, olivy, kukuřice. Nápadů máte jistě nespočet.
Diskuze k článku