Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na zdravou a chutnou pizzu | recept

Jak na zdravou a chutnou pizzu | recept

Jak na zdravou a chutnou pizzu | recept. Receptů na zdravou pizzu je spousta. Tato pizza má základ z tvarohu a celozrnné mouky, což zajišťuje dostatek bílkovin a vlákniny. Díky tomu pizza snadno zasytí a stačí si tak dát menší porci než u běžné pizzy. Pizzu dochuťte čímkoliv, co máte rádi. Tento recept je na klasickou šunkovo-sýrovou pizzu.

Co je potřeba

Těsto na 2 pizzy (koláčová forma o průměru 28 cm):

  • 260 g celozrnná pšeničná nebo špaldová mouka
  • 1 lžička jedlé sody
  • 250 g polotučný tvaroh
  • 1 ks vejce
  • 20 g olivový olej
  • sůl, provensálské bylinky

Rajčatový protlak:

  • 140 g rajčatový protlak
  • sůl, pepř, bazalka, provensálské bylinky
  • 2 stroužky česneku

Doplněk na pizzu:

  • 8 koleček šunky nad 90 % masa 
  • 150 g nastrouhaného sýra (eidam 30%)
  • 1 mozzarella nakrájená na plátky
  • čerstvá bazalka
  • 1 střední rajče
1

Smícháme celozrnnou mouku, jedlou sodu, polotučný tvaroh, vejce, olej, sůl a bylinky a vytvoříme těsto. Těsto je potřeba chvíli propracovat, aby se všechny suroviny hezky spojily. Poté jej necháme asi 10 minut odležet.

2

Mezitím smícháme rajčatový protlak, bylinky, sůl, pepř a prolisovaný česnek.

3

Do koláčové formy dáme pečicí papír. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a to poté vytlačíme do formy. Plochu těsta můžeme ještě lehce propíchat vidličkou.

4

Těsto pomažeme ochuceným rajčatovým protlakem, poklademe 4 plátky šunky, posypeme polovinou nastrouhaného sýra a poklademe polovinou na plátky nakrájené mozzarelly. Můžeme dozdobit čerstvou bazalkou a rajčatyPečeme při 200 °C asi 25 – 30 minut do zlatova.

Denisa Koloničná, DiS. – nutriční terapeutka

Spolupráce s nutričním terapeutem vede k osvojení správných stravovacích návyků, které jsou dlouhodobě udržitelné a příznivě ovlivní Vaše zdraví.

Tipy

Množství energie a živin na porci (1/4 pizzy):

  • 1300 kJ (305 kcal)
  • 24 g bílkovin
  • 25 g sacharidů
  • 13 g tuků
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.