Jak na zdravou a chutnou pizzu | recept
Jak na zdravou a chutnou pizzu | recept. Receptů na zdravou pizzu je spousta. Tato pizza má základ z tvarohu a celozrnné mouky, což zajišťuje dostatek bílkovin a vlákniny. Díky tomu pizza snadno zasytí a stačí si tak dát menší porci než u běžné pizzy. Pizzu dochuťte čímkoliv, co máte rádi. Tento recept je na klasickou šunkovo-sýrovou pizzu.
Co je potřeba
Těsto na 2 pizzy (koláčová forma o průměru 28 cm):
- 260 g celozrnná pšeničná nebo špaldová mouka
- 1 lžička jedlé sody
- 250 g polotučný tvaroh
- 1 ks vejce
- 20 g olivový olej
- sůl, provensálské bylinky
Rajčatový protlak:
- 140 g rajčatový protlak
- sůl, pepř, bazalka, provensálské bylinky
- 2 stroužky česneku
Doplněk na pizzu:
- 8 koleček šunky nad 90 % masa
- 150 g nastrouhaného sýra (eidam 30%)
- 1 mozzarella nakrájená na plátky
- čerstvá bazalka
- 1 střední rajče
Smícháme celozrnnou mouku, jedlou sodu, polotučný tvaroh, vejce, olej, sůl a bylinky a vytvoříme těsto. Těsto je potřeba chvíli propracovat, aby se všechny suroviny hezky spojily. Poté jej necháme asi 10 minut odležet.
Mezitím smícháme rajčatový protlak, bylinky, sůl, pepř a prolisovaný česnek.
Do koláčové formy dáme pečicí papír. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a to poté vytlačíme do formy. Plochu těsta můžeme ještě lehce propíchat vidličkou.
Těsto pomažeme ochuceným rajčatovým protlakem, poklademe 4 plátky šunky, posypeme polovinou nastrouhaného sýra a poklademe polovinou na plátky nakrájené mozzarelly. Můžeme dozdobit čerstvou bazalkou a rajčaty. Pečeme při 200 °C asi 25 – 30 minut do zlatova.
Denisa Koloničná, DiS. – nutriční terapeutka
Spolupráce s nutričním terapeutem vede k osvojení správných stravovacích návyků, které jsou dlouhodobě udržitelné a příznivě ovlivní Vaše zdraví.
Tipy
Množství energie a živin na porci (1/4 pizzy):
- 1300 kJ (305 kcal)
- 24 g bílkovin
- 25 g sacharidů
- 13 g tuků
Diskuze k článku