Jak připravit domácí sýrovou pizzu | recept
Jak připravit domácí sýrovou pizzu | recept. Pizzerie a další rychlá občerstvení nabízející pizzu stojí dnes prakticky na každém rohu, není však nad to, připravit si pizzu domácí. Cena domácí pizzy je podstatně nižší a zároveň si můžete sami navolit její náplň. V následujícím receptu jsme zvolili kombinaci sýrů – mozzarelly, eidamu, parmazánu a nivy, všechno je samozřejmě podtrženo nezbytnou rajčatovou omáčkou.
Co je potřeba
Na kvásek si připravte:
20 g droždí
1 lžíci hladké mouky
150 ml vody
1 lžičku cukru
Na těsto si přichystejte:
350 g hladké mouky
2 lžíce rostlinného oleje
1 čajovou lžičku soli
Na náplň budete potřebovat:
1 mozzarellu
100 g nivy
50 g parmazánu
50 g eidamu
130 ml rajčatové pasáty + 1 lžičku cukru na doslazení (nemusí být)
koření na pizzu
1 lžíci rostlinného oleje na vymazání
V prvním kroku si připravíme kvásek. V hlubší a větší míse, v níž pak budeme zadělávat těsto, si smícháme vodu s cukrem, moukou a rozdrobíme do ní droždí. Všechny ingredience společně promícháme. Nelekněte se, že je kvásek v této fázi hodně tekutý, brzy hezky vzejde. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě (pokud zrovna netopíte nebo není venku na sluníčku dostatečné teplo, předehřejte troubu na teplotu max. 50 °C a mísu do ní vložte, teplotu udržujte). Do 15 minut by měl kvásek vzejít.
K připravenému kvásku nasypeme mouku smíchanou se lžičkou soli, poté přilijeme rostlinný olej a všechno důkladně promícháme. Rukama zpracujeme v hladké těsto. Vršek těsta posypeme hladkou moukou, mísu zakryjeme utěrkou a znovu vrátíme na teplé místo (opět můžeme využít lehce vyhřátou troubu).
Zatímco nám kyne těsto, připravíme si sýrovou náplň. Mozzarellu slijeme z nálevu a nastrouháme na hrubém struhadle, stejně jako nivu a eidam, vše společně promícháme. Rajčatovou pasátu smícháme se lžičkou cukru, to kvůli ostré chuti, pokud Vám však nevadí, můžete cukr vynechat. Dále přisypeme koření na pizzu, množství zvolte dle chuti.
Po přibližně 30 – 40 minutách by těsto mělo být vykynuté. Troubu předehřejeme maximum. Plech natřeme olejem. Těsto na něj rozprostřeme a vyválíme nebo vytahujeme do šířky, až k okrajům plechu.
Na připravené těsto nalijeme ochucenou rajčatovou omáčku a rozmažeme ji rovnoměrně po ploše, necháme pouze malé okraje. Následně posypeme směsí sýrů, navrch ještě přidáme parmazán a vložíme do trouby.
Sýrovou pizzu pečeme přibližně 15 minut, dokud se sýry neroztečou a nespojí v jednolitou vrstvu, zároveň dokud těsto nezezlátne.
Diskuze k článku