Jak upéct pizzu doma | recept
Domácí Pizza | recept. Pizza je italskou specialitou. Údajně ji jako první začali péct v Neapoli asi v 17. století. Nebyla to ovšem pizza, tak jak ji známe dnes. Původně to byla tenká chlebová placka potřená olivovým olejem, česnekem a posypaná solí. Pizza je velmi snadná na přípravu. Obložit si ji každý může kombinací surovin podle své chuti.
Co je potřeba
Na 2 pizzy:
- 270 g hladké mouky
- 100 ml vody
- špetka soli
- 1 kávová lžička cukru
- 2 lžíce oleje
- 20 g droždí (polovina kostky)
Nejprve si připravíme těsto na pizzu. Mouku promícháme v misce se solí. Ve vlažné vodě rozmícháme rozdrobené droždí se lžičkou cukru a lžící mouky. Necháme asi 10 minut na teplém místě vzejít. Poté přidáme 2 lžíce oleje (nejlépe olivový), nalijeme do mísy s moukou a vařečkou vymícháme těsto. Těsto necháme asi hodinu na teplém místě kynout, přikryté utěrkou.
Na plech vyložený papírem na pečení položíme bochánek a válečkem vyválíme do kruhu. Ve správně vykynutém těstě se v této fázi přípravy tvoří bublinky. Kdo si troufne, placku může vytáhnout rukama bez pomoci válečku. Těsto vyválíme natenko. Povrch placky potřeme olejem, aby se těsto nerozmočilo šťávou ze zeleniny nebo ostatních surovin.
Pizzu obkládáme tím, co máme rádi. Na pizzu nepatří kečup, ale hustá omáčka z rozvařených rajčat, ochucená česnekem a solí. Rajčata na pizzu jsou nejlepší koktejlová, rozpůlená a kladená slupkou dolů. Ze sýrů je bezkonkurenční mozzarella, která se krásně rozteče. Oblíbenou přísadou je špenát, slanina, ananas nebo rybí maso. Je zbytečné psát nějaký seznam surovin, každý si může zvolit variaci podle sebe.
Diskuze k článku