Jak upéct cukroví i pro diabetiky | 2 recepty s xylitolem
Vánoce (a nejen ony) jsou těžkým obdobím pro ty, co si z různých důvodů nemohou pochutnat na sladkém cukroví nerozlučně spjatým s mnoha oslavami a svátky. Někomu to nedělá problémy, ale jsou tací, kteří vyloženě trpí a mezi ně patřím i já. Pokud máte stejný problém a už předem se obáváte, že opět neodoláte vánočnímu cukroví, máme pro vás připraveno několik receptů s xylitolem, které budeme postupně zveřejňovat. Dnes jsou to recepty na mandlové sušenky a stříkané cukroví. Xylitol je sice trochu dražší než cukr, ovšem od cukru ho nerozeznáte a pochutnáte si bez výčitek.
Víte, co je to xylitol?
Xylitol (březový cukr) je sladidlo vyrobené z přírodních rostlinných surovin. Je stejně sladký jako cukr a i stejně chutná. V receptech se jednoduše nahrazuje, dávkuje se stejně jako cukr.
Glykemický index xylitolu je 11, cukru 70, proto je vhodný i pro diabetiky (má malý vliv na hladinu cukru v krvi).
Březový cukr může mít při nadměrné konzumaci projímavé účinky. Konzumujte ne více než 30 g na porci a ne více než 50 g za den.
Xylitol je toxický pro psy a jiné domácí mazlíčky, pečivo udržujte mimo jejich dosah.
Cukroví s vánočním kořením je alternativou klasického strojkového cukroví z kokosu
Co budete potřebovat:
- 500 g tuku
- 700 g špaldové mouky
- 240 g moučkového xylitolu
- 4 vejce
- 2 až 3 lžičky skořice
- špetka muškátového oříšku
- špetka mletého hřebíčku
- 350 g jablečného pyré na slepování
Jak postupovat:
Změklý tuk vyšlehejte s práškovým xylitolem do pěny. Postupně přidávejte vejce jedno po druhém a každé dobře zašlehejte do máslové směsi. Nakonec přidejte promíchanou mouku s kořením a vypracujte těsto. Těsto můžete ochutnat a podle chuti přidat skořici či perníkové koření. Těsto naplňte do cukrářského sáčku s velkou hvězdicovou tryskou a na suchý plech vytlačujte „hromádky“.
Plech s cukrovím vložte do předem vyhřáté trouby na 170 °C (horkovzduch, jinak na 190 °C) a pečte asi 10 minut do světlé zlaté barvy. Po upečení nechte vychladnout na mřížce a studené spojujte jablečným pyré.
Náš tip: Do středu cukroví před pečením vložte lžičku marmelády, čokolády bez cukru nebo oříšek a sušenky nemusíte spojovat.
Mandlové sušenky bez cukru
Co budete potřebovat:
Těsto:
- 350 g hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 125 g másla
- 2 vejce
- špetka soli
- 125 g moučkového xylitolu
- ½ lžičky mleté vanilky
- žloutek na potření
- 120 g mandlových lupínků na posyp
Jak postupovat:
Máslo pokrájejte na malé kousky a ušlehejte s xylitolem, vanilkou a solí do pěny. Přidejte vejce a opět prošlehejte. Nakonec zapracujte mouku smísenou s práškem do pečiva a těsto odložte (zabalené ve folii) na 2 hodiny do chladničky.
Pracovní desku lehce poprašte moukou a těsto vyválejte na tloušťku půl centimetru. Vykrájejte libovolné tvary a pokládejte je na plech s pečicím papírem. Potřete žloutkem a posypte mandlemi.
Pečte v předehřáté troubě při 200 °C zhruba 10 minut.
Náš tip: Těsto vyválejte o něco silnější, vykrájejte kolečka, do středu vložte lžičku husté zavařeniny bez cukru a hustě posypte hrubě drcenými mandlemi.
Diskuze k článku