Jak upéct citronové řezy s tvarohem a svěžím krémem | recept
Citronově svěží a lehký jako peří. Tak přesně takový je tento něžně laděný, úžasně svěží citronový řez, který je od těsta až po krém protknutý voňavým citronem. Citronovou kůrou obohacené máslově jemné těsto je v kontextu se svěžím smetanovým tvarohem a rovněž tak svěžím, přesto však lahodně sladkým krémem, přímo dechberoucím požitkem.
Co je potřeba
Máslově jemné těsto s citronovou kůrou:
- 250 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 g změklého másla
- 2 vajíčka
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
Smetanový tvaroh:
- 1 tvaroh v alobalu
- 1 tučný tvaroh ve vaničce
- 1 smetanová ricotta
- 1 vajíčko
- 1 lžička najemno nastrouhané citronové kůry
- 150 g moučkového cukru
- 30 g Solamylu
Svěží krém:
- 150 g moučkového cukru
- 80 ml citronové šťávy
- 2 vajíčka
- 50 g hladké mouky
- 2 lžičky najemno nastrouhané citronové kůry
Pozn.: Pro přípravu citronového řezu postačí celkem dva větší citrony
Do krému pak postupně přisypejte mouku s citronovou kůrou a závěrečně prošlehejte v hladký a poměrně řídký krém.
Připravený svěží krém následně rozlijte na předpečený základ tohoto citronového řezu a na 20 minut vraťte zpět do trouby k dopečení tak, aby citronový krém zatuhl. Po vychladnutí a odležení v lednici pak krájejte na jednotlivé řezy, v nichž se vám v každém kousku dostane poctivá porce smetanového tvarohu i svěžího krému.
Pokud vám zůstala citronová kůra neváhejte a svěží krém před dopečením kůrou posypejte.
Tipy
- Rovněž tak citrusově svěží, přesto však o něco sladší, bude řež připravený v pomerančovém pojetí, kdy citronovou kůru a šťávu nahradíte pomerančovou.
Diskuze k článku