Jak upéct chodské koláče podle originálního receptu | retro recept
Jak upéct chodské koláče podle originálního receptu | retro recept. Koláče jsou tradičním posvícenským, pouťovým i svatebním pečivem. V různých krajích se liší zejména zdobením nebo i mazáním – ty chodské jsou merhované. Ve starém novinovém výstřižku mám ve sbírce uložený pravý chodský koláč, tak jak se pekl v pekárně v Domažlicích na vyhlášené Chodské slavnosti. Bohužel, nevím z jakého roku je výstřižek. Ale jsou tam uvedena jména vedoucího pekáren Květoslava Balouna, mistrů Ladislava Mikeše a Václava Jarého a ředitele pekáren Antonína Duška. Možná se mezi čtenáři najde pamětník a pomůže nám určit přibližný rok. A perlička nakonec: chodský koláč se na slavnostech prodával ve stánku za 4,70 Kčs.
Co je potřeba
Těsto na 10 koláčů:
- 1120 g mouky
- 18 g soli
- 60 g droždí
- 220 g tuku
- 167 g cukru
- 2 větší vejce
- 220 ml mléka
Maková náplň:
- 280 g máku
- 150 g cukru
- 4 g vanilky
Povidlová náplň:
- 680 g povidel
- 20 g rumu
Tvarohová náplň:
- 1060 g tvarohu
- 2 vejce
- 205 g cukru
- 8 g vanilky
Provzdušněte přes síto hladkou mouku s moučkovým cukrem a solí. Ve vlažném mléce se lžičkou cukru a mouky nechte vzejít droždí. Máslo nebo jiný tuk rozehřejte a nechte zchladnout na teplotu menší než 35 °C. Vejce prošlehejte s vlažným mlékem a spolu s tukem a vzešlým kváskem nalijte do důlku uprostřed mouky. Vypracujte pružné těsto a nechte ho v teple vykynout. Správně vykynuté těsto zdvojnásobí svoji velikost.
Koláče nazdobte připravenými náplněmi vzory podle fantazie. Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 °C do zezlátnutí okrajů.
Náplně snadno připravíte smícháním všech ingrediencí pro každý druh. Mák musí být umletý a v mléce uvařený.
Diskuze k článku