Jak upéct chodské koláče podle originálního receptu | retro recept
Jak upéct chodské koláče podle originálního receptu | retro recept. Koláče jsou tradičním posvícenským, pouťovým i svatebním pečivem. V různých krajích se liší zejména zdobením nebo i mazáním – ty chodské jsou merhované. Ve starém novinovém výstřižku mám ve sbírce uložený pravý chodský koláč, tak jak se pekl v pekárně v Domažlicích na vyhlášené Chodské slavnosti. Bohužel, nevím z jakého roku je výstřižek. Ale jsou tam uvedena jména vedoucího pekáren Květoslava Balouna, mistrů Ladislava Mikeše a Václava Jarého a ředitele pekáren Antonína Duška. Možná se mezi čtenáři najde pamětník a pomůže nám určit přibližný rok. A perlička nakonec: chodský koláč se na slavnostech prodával ve stánku za 4,70 Kčs.