Jak upéct ovocné koláče | recept s letním ovocem
Jak upéct ovocné koláče | recept s letním ovocem. Koláče z kynutého těsta se šťavnatým sezónním ovocem se nikdy nepřejedí. Podle toho, jak postupně dozrávají různé druhy ovoce, může být koláč pokaždé jiný. Stejně tak si můžete vybrat podklad pod ovoce, může to být tvaroh, hustý pudink nebo nemusíte dávat nic. Tentokrát vám nabízíme recept se sušeným droždím. Sušené droždí má tu výhodu, že není v těstě vůbec cítit.
Co je potřeba
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 2 celá vejce
- 10 lžiček krupicového cukru
- 7 g sušeného droždí
- 200 ml vlažného mléka
- 50 ml rostlinného oleje
- špetka soli
Náplň:
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 1/2 balení pudinkového prášku
- 200 ml smetany
- cukr podle chuti
Drobenka:
- máslo
- moučkový cukr
- hladká mouka
Ovoce podle dostupnosti
Ve vlažném mléce s olejem rozmíchejte cukr a sáček instantního droždí s hrstkou mouky. Přidejte vejce, špetku soli, promíchejte a vsypte zbytek mouky. Vypracujte těsto - takto postupujte v případě, že těsto připravujete v kuchyňském robotu. Jestliže těsto zaděláváte ručně, udělejte v prosáté mouce se solí důlek a tam postupně přidávejte všechny předepsané ingredience. Těsto se zpočátku lepí, ale po nějaké době je pružné a nechytá se rukou ani mísy. Nechte kynout v teple zhruba hodinu.
Připravte si tvarohovou náplň a ovoce. Tvaroh rozmíchejte s vejci, pudinkovým práškem, smetanou a cukrem podle chuti. Ovoce vypeckujte a případně rozdělte na menší kousky. Třešně se snadno zbaví pecek pomocí slámky. Aby se měkký plast nedeformoval, vložte do brčka obyčejnou špejli. Třešně propíchněte na opačné straně než je jamka po stopce, kolmo proti ní (jamce). Pecka snáze vypadne.
Diskuze k článku