Jak upéct bublaninu s ovocem z bramborového těsta | recept. Moučníky z bramborového těsta mají jeden společný znak a to ten, že vydrží dlouho vláčné. I když zrovna bublanina upečená podle následujícího receptu moc dlouho nevydrží. Dříve než je možné si toto pravidlo ověřit v praxi se totiž většinou stačí „rozejít“. Doporučuji vám vyzkoušet to.
Co je potřeba
4 vejce
160 g krupicového cukru
250 g vařených brambor
700 g polohrubé mouky
třešně (čersvé, mražené i kompotované)
citronová nebo pomerančová kůra
mouka a tuk na vymazání plechu
1
Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Bílky prozatím odložíme a žloutky utřeme s cukrem do pěny.
2
Den předem vařené brambory rozstrouháme najemno a přidáme je společně s moukou a chemicky neošetřenou nastrouhanou kůrou z citronu nebo pomeranče do utřeného základu.
3
Z odložených bílků vyšlehejte pevný sníh. Aby lépe držel, můžete přidat před šleháním pár kapek citronové šťávy. Bílek také snáze vyšleháte, jestliže vejce z chladničky vyndáte několik hodin před přípravou a necháte je volně ležet při pokojové teplotě.
Ušlehaný sníh zlehka zapracujte do těsta.
4
Plech s vyššími okraji dobře vymažte tukem a vysypejte moukou. Těsto rozprostřete na plech, poklaďte třešněmi nebo višněmi a vložte do předehřáté trouby.
Pečte při 180 °C zhruba 40 minut.
Tipy
Bublaninu můžete upéct s jakýmkoli ovocem, třešňová je ale tradiční a nejoblíbenější.
Jak upéct dýňový perník | recept na moučník. Dýňové pyré dodá perníku skvělou chuť a vláčnost a zároveň tento moučník obohatí o mnoho cenných látek. P…
Jak upéct nadýchanou makovou bublaninu s ovocem | recept. Lahodný moučník, který je po všech stránkách tak podobný klasické bublanině, že jednoduše ne…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku