Jak upéct dýňový perník | recept na moučník
Jak upéct dýňový perník | recept na moučník. Dýňové pyré dodá perníku skvělou chuť a vláčnost a zároveň tento moučník obohatí o mnoho cenných látek. Pro přípravu dýňového perníku lze využít takřka jakýkoliv druh dýně (kromě špagetové). Pokud nemáme čerstvou dýni, lze použít zavařené dýňové pyré, které nám usnadní práci a zkrátí čas přípravy.
Co je potřeba
- 2 velká vejce
- 1 hrnek třtinového cukru
- 3 lžíce tekutého medu
- 1/2 hrnku změklého másla
- 3/4 hrnku kefíru
- 1 hrnek dýňového pyré
- 2 a půl hrnku hladké špaldové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce dýňového koření (směs mleté skořice, zázvoru, hřebíčku, muškátového oříšku)
- 1/2 lžičky soli
Těsto nalijeme do formy či menšího plechu, který jsme si předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou, případně vyložili pečicím papírem, a rovnoměrně jej rozetřeme.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C. Perník pečeme zhruba 30 minut, poté vyzkoušíme pomocí špejle či párátka, jestli je dostatečně upečený.
Tipy
Do těsta je možné přidat nahrubo nasekané vlašské ořechy nebo pražená dýňová semínka.
Pro přípravu moučníků se skvěle hodí máslová či muškátová dýně, ale klidně můžete použít i dýni hokkaido či velkoplodou dýni.
Pokud chcete dosáhnout tmavší barvy, přidejte několik lžic kakaa jako u klasického perníku.
Diskuze k článku