Jak upéct dýňový perník | recept na moučník
Jak upéct dýňový perník | recept na moučník. Dýňové pyré dodá perníku skvělou chuť a vláčnost a zároveň tento moučník obohatí o mnoho cenných látek. Pro přípravu dýňového perníku lze využít takřka jakýkoliv druh dýně (kromě špagetové). Pokud nemáme čerstvou dýni, lze použít zavařené dýňové pyré, které nám usnadní práci a zkrátí čas přípravy.
Co je potřeba
- 2 velká vejce
- 1 hrnek třtinového cukru
- 3 lžíce tekutého medu
- 1/2 hrnku změklého másla
- 3/4 hrnku kefíru
- 1 hrnek dýňového pyré
- 2 a půl hrnku hladké špaldové mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce dýňového koření (směs mleté skořice, zázvoru, hřebíčku, muškátového oříšku)
- 1/2 lžičky soli
Krok 1
V míse ušleháme změklé máslo s třtinovým cukrem, poté přidáme vejce jedno po druhém a vždy směs dobře promícháme. Posléze vmícháme kefír, med a dýňové pyré.
Krok 2
V jiné míse smícháme špaldovou mouku s jedlou sodou, práškem do pečiva, solí a dýňovým kořením. Následně sypkou složku nasypeme do tekuté a vše důkladně promícháme v hladké těsto.
Krok 3
Těsto nalijeme do formy či menšího plechu, který jsme si předem vymazali máslem a vysypali hrubou moukou, případně vyložili pečicím papírem, a rovnoměrně jej rozetřeme.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C. Perník pečeme zhruba 30 minut, poté vyzkoušíme pomocí špejle či párátka, jestli je dostatečně upečený.
Krok 4
Před podáváním necháme perník vychladnout. Dýňový perník je výborný samotný (třeba posypaný třtinovým moučkovým cukrem), lze jej však natřít oblíbeným džemem či povidly, přelít dýňovým sirupem nebo ozdobit čokoládovou polevou a ořechy.
Do těsta je možné přidat nahrubo nasekané vlašské ořechy nebo pražená dýňová semínka.
Pro přípravu moučníků se skvěle hodí máslová či muškátová dýně, ale klidně můžete použít i dýni hokkaido či velkoplodou dýni.
Pokud chcete dosáhnout tmavší barvy, přidejte několik lžic kakaa jako u klasického perníku.