Jak upéct bublaninu s ovocem z bramborového těsta | recept
Jak upéct bublaninu s ovocem z bramborového těsta | recept. Moučníky z bramborového těsta mají jeden společný znak a to ten, že vydrží dlouho vláčné. I když zrovna bublanina upečená podle následujícího receptu moc dlouho nevydrží. Dříve než je možné si toto pravidlo ověřit v praxi se totiž většinou stačí „rozejít“. Doporučuji vám vyzkoušet to.
Co je potřeba
- 4 vejce
- 160 g krupicového cukru
- 250 g vařených brambor
- 700 g polohrubé mouky
- třešně (čersvé, mražené i kompotované)
- citronová nebo pomerančová kůra
mouka a tuk na vymazání plechu
Krok 1
Rozklepneme vejce a oddělíme žloutky od bílků. Bílky prozatím odložíme a žloutky utřeme s cukrem do pěny.
Krok 2
Den předem vařené brambory rozstrouháme najemno a přidáme je společně s moukou a chemicky neošetřenou nastrouhanou kůrou z citronu nebo pomeranče do utřeného základu.
Krok 3
Z odložených bílků vyšlehejte pevný sníh. Aby lépe držel, můžete přidat před šleháním pár kapek citronové šťávy. Bílek také snáze vyšleháte, jestliže vejce z chladničky vyndáte několik hodin před přípravou a necháte je volně ležet při pokojové teplotě.
Ušlehaný sníh zlehka zapracujte do těsta.
Krok 4
Plech s vyššími okraji dobře vymažte tukem a vysypejte moukou. Těsto rozprostřete na plech, poklaďte třešněmi nebo višněmi a vložte do předehřáté trouby.
Pečte při 180 °C zhruba 40 minut.
Bublaninu můžete upéct s jakýmkoli ovocem, třešňová je ale tradiční a nejoblíbenější.